De opbouw van het schaaktoernooi is begonnen.
De opbouw van het schaaktoernooi is begonnen. (Foto: Siem Weterings)

Tata Steel Schaaktoernooi: ‘Het gaat beginnen’

Algemeen

IJMOND WIJK - Naast artikelen schrijven voor de Beverwijker / Heemskerkse Courant ben ik voor het 6de jaar in de maand januari druk met het Tata Steel Schaak Toernooi (TSCT) in Wijk aan Zee. Samen met Jolanda, Kitty & Ad en Thea & Henk vormen wij het Hospitality Team, de enige vrijwilligers bij TSCT. Na 2 corona edities in ‘The Bubble’ zijn ook wij ontzettend blij dat het 85ste editie weer met amateurs en bezoekers kan worden gespeeld. Ons Team doet alle voorkomende werkzaamheden zodat de schakers, profs en amateurs, zich alleen maar met hun wedstrijden hoeven bezig te houden.

door Siem Weterings

Twee weken voor de start van het toernooi wordt al de helpende hand uitgestoken bij de opbouw van de grote zaal. Vorige week hebben we de speelzaal in de Moriaan leeg gehaald zodat daarna de vloerbedekking gelegd kon worden, want zo’n sporthalvloer maakt teveel lawaai. Daarna begint Niek Braun (al meer dan 20 jaar) met zijn team aan de immense inrichting, dit jaar met een nieuwe, frisse aankleding aan de muren. Naast de grootmeesters is er in de zaal plaats voor 350 amateurs. De overige schakers spelen in café de Zon en op het strand bij Beachclub Sunsea.

Inschrijvingen

Vanaf de eerste wedstrijddag zorgen we voor de inschrijvingen en dat de deelnemers weten op welke locatie ze spelen. We bemensen constant de receptie waar iedereen terecht kan. We helpen met toezicht houden in de hal van de Moriaan. We beantwoorden de vele telefoontjes: van amateurs die helaas ziek of te laat zijn, tot de vraag of Henk wel op tijd thuis is voor het eten.

Indien nodig halen we boodschappen of medicijnen voor de Masters en Challengers. Zij spelen van 14-29 januari hun wedstrijden. We helpen bij ‘Chess on Tour’ en als ze gaan voetballen bij Telstar. Voor alle vragen en problemen proberen we zo snel mogelijk een antwoord te vinden, zodat het toernooi goed en vlotjes kan verlopen. We ontvangen alle gasten die zijn uitgenodigd en indien nodig halen we ze op. Ook controleren we de pers of ze wel op de juiste dag komen waarvoor ze zich hebben aangemeld. Zonder officiële uitnodiging wordt niemand toegelaten tot het besloten gedeelte, zelfs W.A. niet.

Dit jaar moeten ook bezoekers zich van te voren aanmelden, zo binnenlopen kan helaas niet meer. Via tatasteelchess.com (Visitor info) kunt u een e-ticket krijgen, ook voor donderdag 19/1 in de Johan Cruijff ArenA. Om fairplay te waarborgen (dank aan schaker Hans Niemann) is het gebruik van mobiele telefoons NIET toegestaan in de speelzaal, ook NIET voor foto’s. Mobiele telefoons moeten geheel uitgeschakeld zijn! Hou daar rekening mee, er wordt streng op gelet. Wij zijn er in ieder geval klaar voor en we hebben er zin in. Zien we jullie ook?