Het eerste weekend was een gekkenhuis. De grootmeesters waren ook begonnen en ondanks het zeer slechte weer kwamen er heel veel bezoekers.
Het eerste weekend was een gekkenhuis. De grootmeesters waren ook begonnen en ondanks het zeer slechte weer kwamen er heel veel bezoekers. (Foto: Siem Weterings)

‘Enorme drukte op openingsdag’

Algemeen

IJMOND - Donderdag moesten er nog snel 2 glazen Ikea vitrinekasten in elkaar gezet worden. Dit jaar verkopen we ook merchandise zoals mokken, hoodies, beanies, schaakborden, thermo-drinkflessen en sleutelhangers. De eerste dagen is het voor het Hospitality Team toch improviseren want er zijn wel dingen veranderd sinds de laatste publieksversie van 3 jaar geleden. Alle bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden en er zijn er nog veel die zo aan komen waaien, zeker afgelopen weekend met die storm. Een enkeling moppert “ik kom hier al 60 jaar en kon altijd doorlopen.” Nu niet meer, iedereen die naar binnen gaat wordt geregistreerd en gecontroleerd. Even aanmelden, naam en geboortedatum en je kunt naar binnen. tatasteelchess.com Visitors info

door Siem Weterings

Belangstelling groot op Tata Steel Schaaktoernooi

Vrijdag mochten de amateurs voor de weekend4kamp al beginnen en ruim voor de inschrijving begon was er al een rij. Ook zij stonden de trappelen om na 3 jaar weer mee te doen. Er hing meteen weer een gezellige sfeer want het lijkt wel dat iedereen iedereen kent in de schaakwereld. 

Telefoons uit de zaal

Telefoons moeten uit in de zaal, zo niet dan heb je meteen de partij verloren als je betrapt wordt. Dat leverde voor ons meteen een uitdaging op. Scott uit Gouda had net een nieuwe mobiel en wist zijn pincode niet meer. Maar naast de e-ticket voor de trein terug, staan ook al zijn contacten erin en wist hij het nummer van zijn vader niet. 

Uitleggen

Via werkgever vader zijn we achter zijn nummer gekomen en kon Scott aan pa uitleggen waar het briefje met zijn pincode op zijn kamer lag.

We hebben zo’n 2300 bezoekers gescand

Het eerste weekend was een gekkenhuis. De grootmeesters waren ook begonnen en ondanks het zeer slechte weer kwamen er heel veel bezoekers. 

We hebben er zo’n 2300 gescand. Met zijn zessen hebben wij alle pionnen moeten bijzetten om iedereen zo snel mogelijk binnen te laten. 

Grootmeesters

Zaterdag werd het toernooi van de grootmeesters geopend door Viswanathan Anand die 5 dagen te gast is. 

Deze Indiase schaakgrootmeester (winnaar TSCT 1989, 1998, 2003, 2004, 2006) is een ware held in zijn geboorteland. 

Ik heb een meet-and-greet geregeld voor een Indiaas gezin waarvan 2 jonge kinderen deze week mee deden aan de 4kamp. Zij zien hem als hun grote voorbeeld. 

Ik hoop dat ze die avond nog hebben kunnen slapen, ze waren zo ontzettend enthousiast om hem hier te spreken en op de foto te gaan, wat in India bijna onmogelijk is.

Wereldkampioen Carlsen

Zaterdag speelde wereldkampioen en winnaar van TSCT 2022 Magnus Carlsen redelijk snel remise. Gepland of niet, maar of ik hem, zijn vader die altijd mee gaat, en zijn secondant naar Ajax - Twente kon brengen, want hij voetbalt zelf ook graag en is 020-supporter.

Johan Cruijff ArenA

Netjes op tijd bij de Johan Cruijff ArenA (JCA) afgeleverd waar hij werd ontvangen door Edwin van der Sar. Helaas mocht ik niet mee. Achteraf gelukkig want het was een bloedeloze remise. Maar donderdag 19 januari wordt er een ronde in JCA geschaakt dus ben ik weer van de partij daar.

(Deel 2; deel 1 en ander nieuws altijd te vinden in de e-paper op rodi.nl)