De versnipperde kinderdroom

HEEMSKERK - Ooit was het vanzelfsprekend. Kinderen die in de Kerstvakantie en de week daarna de wijken doorgingen met grote kerstbomen achter zich aan slepend. Want je maakte kans op een prijs, of verdiende 50 cent per boom. Grote dromen gingen schuil achter de rode kinderwangen. Gemeente Beverwijk gelooft nog in die droom. En hoewel het verbranden van de bomen toch echt niet meer van deze tijd is, krijgen kinderen nog steeds hun zakcentje. 

Niet in Heemskerk. Vorig jaar konden kinderen nog een mooie prijs winnen voor hun school. Dit jaar is er helemaal niks. Geen sociaal gebaar, geen gezonde buitenactiviteit. Geen samenkomst of massale samenwerking van straten of complete wijken. En dat zag je wel op straat. Overal kerstbomen, lukraak neergesmeten, hopend op een paar kinderen die ze zouden komen halen. Er kwam niemand.

Toch bleef het kriebelen, en werd besloten door een groepje kinderen om tóch bomen te verzamelen en in Beverwijk in te leveren. Want daar krijg je er wel wat voor! En tja, in deze dure tijd is het misschien wel hun enige extraatje? En daar groeide, op een stuk braakliggend grond, een mooie stapel bomen. Daarnaast een aanhangertje met nog meer bomen. Wat zou het opleveren? Misschien wel €10,00 per kind! Buurtbewoners kregen er lucht van, en brachten hun bomen ook naar de stapel.

Hun zakcentje is weg. Alle bomen die klaar lagen om de aanhanger in te gaan, zijn meegenomen door Gemeente Heemskerk

11 januari. De grote dag brak aan. Gelukkig een woensdag, want dan zijn ze vroeg klaar met school. Maar als ze thuiskomen is er een ramp voltrokken. Hun zakcentje is weg. Alle bomen die klaar lagen om de aanhanger in te gaan zijn de ochtend van de inzameling in Beverwijk, meegenomen door Gemeente Heemskerk. Onder het mom van? Duurzaamheid? Want het is duurzaam om met bakwagens en trekkers bomen op te halen? Veiligheid? Want vandaag is het niet veilig, terwijl er al twee weken overal stapels kerstbomen op straat liggen? Kon de gemeente nou niet nog één dagje wachten, en de overgebleven bomen die niet door kinderen zijn ingezameld meenemen? Of kon Gemeente Heemskerk nou niet zélf iets leuks en sociaals bedenken voor onze minderjarige inwoners? Ik kan mij niet voorstellen dat het goedkoper is om werknemers in te zetten om heel Heemskerk te doorkruisen op jacht naar kerstbomen, in plaats van kinderen ze te laten inzamelen op een centrale plek en ze daar voor te belonen. 

Bedankt Gemeente Heemskerk, voor dit bijzondere gebaar. En nog de beste wensen.


Chantal van Bezooijen, Heemskerk