Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Bijdrage Mark Wouters D66 Heemskerk: 'Vreemd perspectief'

In de Heemskerkse Courant van afgelopen 29 december 2022 las ik de bijdrage van de heer Wouters, fractievoorzitter van D66 in Heemskerk. Zijn bijdrage verraste mij omdat hij daar een aantal zaken benoemde die hij in een toch wat vreemd perspectief plaatst.

Hij stelt namelijk dat de voorgenomen bouw van woningen bij het Stationsplein en Eikenhof 2 via het door de raad december jl vastgestelde Nota van Uitgangspunten (NUR) door dit college tot stand is gekomen en dat dit college nu al meer aan woningbouw heeft gedaan dan het vorige college in de gehele periode.

Enige nuancering van deze “narrow mindset” lijkt mij toch wel op zijn plaats. Ik wil hierbij een aantal zaken naar voren brengen dan wel in herinnering brengen. Toen het vorige college (2018) aantrad verkeerde de woningbouw in de nadagen van de bouwcrisis. Nagenoeg geen enkel bouwplan stond in Heemskerk in de steigers.

In de afgelopen 4 jaar is invulling gegeven aan het aanwijzen, voorbereiden en panklaar maken van diverse bouwlocaties. Een aantal zijn zelfs al tot bouw overgegaan dan wel staan in de startblokken om opgestart te worden. Ik noem 24 woningen voor ouderen van St Agnes, De appartementen aan de Duitslandlaan, de appartementen bij de Starweg, De Botter acker, de grondgebonden woningen in Plan de Maer en de woningen aan de Tolweg.

Daarnaast is in de vorige periode nagenoeg de totale voorbereiding gedaan voor woningbouw op de grotere locaties zoals De Velst, Eikenhof 2, Stationsomgeving en Assumburg Oud Haerlem/ Tolhek. Incl de concept NUR voor zeker 2 gebieden.

Huidige college hoefde de bal alleen maar in te koppen

Dat de huidige regelgeving bij woningbouw, incl. de daaraan gekoppelde inspraak/ participatie in Nederland minimaal 4 jaar duurt, met andere woorden dat het vorige college de zaken in hoog tempo heeft voorbereid waardoor het huidige college kan volstaan met de zogenaamde klap op tafel. Dat hebben zij dan ook gedaan. Het is dus niet zozeer de verdienste van het huidige college maar van het vorige college waarbij het huidige college de bal alleen maar hoefde in te koppen.

Om vervalsing van geschiedschrijving te voorkomen leek het mij goed dit via deze ingezonden reactie kenbaar te maken. Natuurlijk begrijp ik goed dat de heer Wouters graag alle credits voor dit college wil. Dat is denk ik een politicus eigen. Het eigen ego speelt hierbij een grote rol. Maar enige zelfreflectie is toch wel op zijn plaats.

Net zo goed als de heer Wouters voor enige tijd terug aangaf dat het huidige onder zijn verantwoording vallende college nu eindelijk een verantwoord financieel beleid voert. Was het niet de wethouder van D66 die de afgelopen jaren van 2014 tot en met 2020 verantwoordelijk was voor de financiën in Heemskerk en daar jaar op jaar een solide begroting heeft weten neer te zetten. Ook hier speelt het ego van de heer Wouters een wat vreemde rol, zeker kijkend naar de portefeuillehouder financiën uit zijn eigen partij die hij zomaar diskwalificeert.

Dit maakt politiek zo moeilijk te bevatten voor de inwoners. Er ligt voor menigeen een schone taak hier iets aan te doen. Woorden als eerlijk, oprecht en duidelijk spelen hierbij een grote rol. En besluiten nemen horen hier ook bij. Ook al passen soms de besluiten niet in jouw straatje of worden die niet altijd door iedereen gedragen.


Gaatze de Vries, voormalig wethouder Heemskerk (2018-2022)