Brandwondendag voor kinderen.
Brandwondendag voor kinderen. (Foto: DIRK KOPPELAAR)

'Littekens al 32 jaar oud, maar het went nooit'

IJMOND - "Rare opmerkingen, starende blikken en vreemde vragen. Dat komt nog steeds voor. Ondanks dat mijn littekens al 32 jaar oud zijn went het nooit. Inmiddels heeft ze al meer dan 100 vlogs, video's, gemaakt waarin ik vertel ik hoe ik hiermee om ga of wat ik zoal meemaak'', vertelt Marjorie. Haar vlog kunt u vinden via het YouTube kanaal van de Brandwonden Stichting.

''Dankbaar ben ik dat ik vanuit mijn ervaring mensen iets meegeef! Ik heb een hele leuke man, drie kinderen en ik werk voor een geweldige stichting. Ik ben een gelukkig mens”, zegt ze met trots.

Activiteiten  

Marion de Koning, coördinator Stichting Kind en Brandwond; "Per jaar worden ongeveer 300 kinderen met ernstige brandwonden opgenomen in een van de drie brandwondencentra in Groningen, Rotterdam en Beverwijk. Na een heftige tijd in het brandwondencentrum met vele operaties en pijnlijke verbandwissels moeten ze leren leven met hun littekens en krijgen ze te maken met starende blikken en keiharde reacties op hun uiterlijk. Speciaal voor deze kinderen organiseert Stichting Kind & Brandwond vakantieweken die bol staan van plezier en activiteiten waarin ze kennismaken met leeftijdsgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt. Dit kan hen helpen hun littekens te accepteren en hun zelfvertrouwen te herwinnen." 

Vakantieweken

‘Even geen slachtoffer zijn’, is een veel gehoorde opmerking van deelnemers over de vakantieweken. Wat is er nou fijner dan volledig jezelf te kunnen zijn en ervaringen te delen met andere kinderen die weten wat het is om littekens te hebben. De vakantieweken hebben effect! Kinderen bloeien op en gaan vol zelfvertrouwen weer naar huis. De vakantieweken worden georganiseerd door een bevlogen team van (ervaringsdeskundige) vrijwilligers en professionals uit de brandwondencentra", aldus Marion de Koning. 

Geen subsidie

Stichting Kind & Brandwond ontvangt geen subsidie en is voor het uitvoeren van haar activiteiten volledig afhankelijk van giften. Wil jij in actie komen voor kinderen met brandwonden? Geef een benefietconcert, bak een taart, loop een marathon, verzamel lege flessen, organiseer een evenement met je sportclub of bedrijf. Alle initiatieven, klein of groot, zijn voor Kind & Brandwond heel belangrijk. Met iedere helpende hand zijn ze ontzettend blij en kunnen zij die zo belangrijke activiteiten organiseren, zodat kinderen met brandwonden met vertrouwen naar de toekomst kunnen kijken.

Brandwonden veroorzaken littekens en hebben grote impact op de kwaliteit van leven van mensen met brandwonden. Bij de behandeling van diepe brandwonden is een huidtransplantatie noodzakelijk: de open wond moet bedekt worden. Hiervoor wordt de gezonde huid van de patiënt gebruikt. 

Transplantatie

Maar dit zorgt voor extra littekens met alle problemen van dien. In het laboratorium van de VSBN (Vereniging Samenwerkende Brandwondencentra Nederland) wordt hard gewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek naar het kweken van patiënt-eigen huid voor transplantatie. 

Hiervoor is slechts een klein stukje huid van de patiënt nodig waarvan de cellen worden gebruikt voor het kweken van de nieuwe huid. Patiënten met diepe brandwonden kunnen hiermee behandeld worden met een perspectief op minder littekens en een betere functie van de genezen huid. 

De eerste resultaten van het onderzoek zijn veelbelovend. ‘Weer een stapje dichter bij onze droom: een littekenvrij toekomst!' aldus Marcel Vlig van de VSBN. Stichting Kind & Brandwond maakt deel uit van ‘Brandwondenzorg Nederland'. 

Samen met 8 partijen werken zij samen en bundelen ze de krachten om de beste brandwondenzorg te kunnen bieden.





De brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam hebben op alle drie de locaties speciale voorzieningen om zowel volwassenen als kinderen met ernstige brandwonden optimaal te behandelen. Deze (kinder)brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting werken binnen Brandwondenzorg Nederland intensief samen om brandwonden te voorkomen en de behandeling van en zorg voor patiënten met brandwonden verder te verbeteren. Door intensieve samenwerking op het gebied van opleiding en wetenschappelijk onderzoek is hoge kwaliteit van zorg aan patiënten met brandwonden beschikbaar.