De jury in bibliotheek Bouwlust.
De jury in bibliotheek Bouwlust. (Foto: Zuid-West College)

Voorleeswedstrijd Zuid-West College

Voor de tweede keer dit jaar hield het Zuid-West college voor de brugklassers een voorleeswedstrijd. Het doel is om het lezen, maar vooral ook het leesplezier bij de kinderen te bevorderen.

Docent Nederlands Roeckshana Adesh coördineerde de wedstrijd. Hij vertelt dat uit de gehouden voorrondes uiteindelijk drie leerlingen zijn overgebleven. Zij mochten tijdens de finale voor een jury een gedeelte uit een boek voorlezen. Het boek hadden ze zelf uitgekozen. Tijdens de voorbereidingen hebben de kinderen onder andere in bibliotheek Bouwlust een les gevolgd over de diverse genres boeken, maar ook tips gekregen hoe je het beste voor kunt lezen. Tijdens het lezen in de klas hebben de kinderen elkaar beoordeeld. “Zo leren ze ook om kritisch te luisteren naar elkaar”, aldus de docent. De jury bestond uit een leerlingcoördinator, een teamleider en een medewerker van de bibliotheek. Tijdens de finale waarbij klasgenoten aanwezig waren van de leerlingen die de eindronde hebben gehaald, was het best spannend.
Nadat de drie finalisten een inleiding hielden waar het boek over ging, lazen de leerlingen van het Zuid-West College een stuk voor.
De jury lette vooral op de intonatie, de mimiek en de uitspraak. Na een korte beraadslaging kwam Irem als winnaar uit de bus. De beide Safae’s werden tweede en derde.

'Ik ga zeker door met lezen, het is heel erg leuk om te doen'

Na afloop liet winnaar Irem weten dat ze het heel erg spannend vond, maar dat ze heel blij is dat ze heeft gewonnen. Ook thuis zijn ze trots op haar. "Ik ga zeker door met lezen, want het is niet alleen belangrijk, maar ook heel erg leuk!”, aldus Irem.