Museumdirecteur Minke Schat geeft de 80.000e bezoeker een cadeautje.
Museumdirecteur Minke Schat geeft de 80.000e bezoeker een cadeautje. (Foto: Eliza Jordaan)

Bezoek Panorama Mesdag weer in de lift: 80.000ste bezoeker verwelkomd

De museumbezoekers weten de weg weer te vinden naar Museum Panorama Mesdag. In december kon museumdirecteur Minke Schat de 80.000ste bezoekers, Jan en Cora Blonk-Meeldijk, feestelijk verwelkomen met een verrassingspakket.  

Na twee extreem moeilijke coronajaren waarin de bezoekcijfers sterk daalden, zag het museum in 2022 de bezoekcijfers weer langzaam stijgen. Dat is een stijging van 13% ten opzichte van het verwachte bezoekaantal voor dit jaar, echter slechts nog maar 63% van het bezoekaantal uit 2019. Na een aarzelende terugkeer van het publiek in de eerste helft van vorig jaar, trok met name de tentoonstelling over de vergeten Haagse kunstenaar Suze Robertson (1855 - 1922) veel mensen naar het museum. Eveneens goed ontvangen werden de tentoonstellingen: Mesdag & De Natuur, Hoogtepunten uit de collectie en Time & Tide: panoramafoto’s van fotograaf Siebe Swart. Een door het Mondriaan Fonds gesteund collectieonderzoek resulteerde in de vondst van de vroegst bekende tekening van Hendrik Willem Mesdag.

In de afgelopen jaren heeft het museum zich ontwikkeld van een museale attractie naar een kunstmuseum met hoogwaardige tentoonstellingen en publieksprogramma's. Toch zijn er ook zorgen. Het ontbreken van structurele subsidies in combinatie met torenhoge energielasten, evenals stijgende loonkosten, zijn en blijven een grote bron van zorg. Het museum hoopt dan ook op structurele steun.

"Voor de crises runden we het museum op eigen kracht. Echter de opeenvolging van crises - van corona, inflatie en een verdriedubbeling van energiekosten - in combinatie met achterblijvende bezoekcijfers, dwingt ons tot een hulpvraag naar structurele steun. Wij blijven pragmatisch opereren en kijken binnen de mogelijkheden wat we kunnen doen, maar niet zonder ambitie", zegt museumdirecteur Minke Schat.

In het voorjaar en zomer presenteert het museum de tentoonstelling Verlangen naar de verte met fascinerende fotocollages, tot waaiers gevouwen panoramalandschappen en getekende vergezichten van de Duitse kunstenaar Ulrike Heydenreich (1975). Met deze tentoonstelling én het Panorama van Scheveningen sluit het museum aan bij het Escherjaar 2023. Voor het najaar bereidt het museum een warme wintertentoonstelling met als thema Kinderen van de Haagse School. In de tentoonstelling is aandacht voor zowel de vriendelijke als de erbarmelijke kinderverhalen van de negentiende eeuw, geschilderd door diverse kunstenaars van de Haagse School. 

De tentoonstelling Suze Robertson is nog te zien tot en met 5 maart is de tentoonstelling Suze Robertson.