Kiran Lachman van Baankans! en Heidi Willems van i-did. “De kandidaten staan bij alles centraal.“
Kiran Lachman van Baankans! en Heidi Willems van i-did. “De kandidaten staan bij alles centraal.“ (Foto: GvdIJ)

Met Baankans! in eigen tempo op weg naar droombaan


De Belastingdienst kan er nog wat van leren. Het nieuwe project Baankans! maakt het voor mensen met een langdurige uitkering of nieuwkomers makkelijker én leuker om de eerste stappen te zetten naar een baan of opleiding. “Wij kijken niet naar een CV of ervaring, maar naar de motivatie van een kandidaat.”

Door Gerard van den IJssel

Buurtorganisaties en lokale sociale ondernemers, waarvan de meeste in Den Haag Zuidwest, hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijk stadsgenoten met een langdurige uitkering weer perspectief te geven op een baan en een opleiding. “Het bijzondere aan Baankans! is dat het mensen op een veilige en vertrouwde wijze en bovenal in hun eigen tempo helpt om daarvoor de eerste stappen te zetten”, zegt projectcoördinator Kiran Lachman van Stichting Social Club Den Haag. Geïnteresseerden kunnen zich bij een buurtorganisatie in hun eigen wijk aanmelden voor het project. Het eerste gesprek met Baankans! vindt ook daar plaats. “We willen zoveel mogelijk drempels weghalen”, zegt Lachman. “De deelnemers bepalen helemaal zelf hun tempo en mogen zelf aangeven wat ze willen doen.” Na een gesprek met de Baankanscoach wordt de deelnemer voorgesteld aan één van de sociaal ondernemers die meedoen aan het project. “Als iemand dat wil, kan hij of zij direct beginnen met een paar uur werken per week en dat dan langzaam uitbouwen. Ze kunnen ook certificaten en diploma’s halen. Mensen worden gedurende het hele traject begeleid om zo stapjes te kunnen maken naar een vaste baan. De deelnemer bepaalt uiteindelijk zelf wanneer hij of zij het aandurft om uit de uitkering te stappen.”

Baankans! is nu nog een pilot. De Stichting Social Club Den Haag hoopt in 2023 met ongeveer 50 mensen een intakegesprek te kunnen houden. “In deze fase van de pilot gaat het er vooral om dat wij als organisatie gaan ontdekken wat de beste manier is om mensen te helpen. De kandidaten staan bij alles centraal. Zie het maar als wagonnetjes die we aan elkaar willen koppelen. Maar eerst moeten we weten welk koppelstuk daarvoor nodig is en of we wel de juiste wagonnetjes hebben.” Na afloop van de pilot moet duidelijk zijn wat de beste methode is en hoe die ook elders in Den Haag kan worden ingezet. Vooralsnog loopt het project in Den Haag Zuidwest. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij de wijkorganisaties Allekanten (Speelzijde 8), Bij Betje (Westhovenplein 72), Nour+ (Vrederustlaan 127) en HWP 10 (Heeswijkplein 10). Baankans! werkt samen met verschillende sociale ondernemers die banen aanbieden in de horeca & hospitality, bouw, (auto)techniek, fashion & design, glazenwasserij, schoonmaak, administratie en verkoop. “Dat is misschien nog niet je droombaan”, zegt Kiran. “Maar wel de eerste stap op weg naar je droombaan. En er komen nog meer bedrijven bij. We zijn onder meer in gesprek met een zorginstelling, met de gemeente en met HaagWonen.”

Viltfabriek

Een van de bedrijven waarbij de werkzoekenden meer dan welkom zijn, is i-did in het gebouw van The New Farm aan de Televisiestraat. Het bedrijf verwerkt oud textiel tot vilt en maakt daar nieuwe producten van zoals tassen, slingers, behang, paspoorthoesjes en akoestische panelen. "Het project Baankans! past ontzettend goed bij ons”, zegt productiemanager Heidi Willems. "Wij zijn een viltfabriek maar eigenlijk is ons belangrijkste eindproduct de medewerkers die, na ervaring bij ons te hebben opgedaan, een mooie baan hebben gevonden.” In het naaiatelier van i-did is plek voor ongeveer vijftig mensen, maar op dit moment is de helft van de werkplekken leeg. "We merken dat het moeilijker wordt om mensen te vinden. Dus we hopen echt dat Baankans! helpt om nog meer mensen naar ons toe te krijgen, zodat zij weer gaan geloven in zichzelf en gaan voelen dat ze er echt toe doen.” Meer informatie: www.socialclubdenhaag.nl/baankans