Claudia met haar ouders bij het ijs van Talamini.
Claudia met haar ouders bij het ijs van Talamini. (Foto: RH)

Talamini is weer open

Winkelen

Drukte vanochtend, woensdag 8 maart 2023, in de Rijswijkse Willemstraat. De reden? Talamini IJssalon is weer open. Hoewel het nog aan de frisse kant is, willen veel, vooral jonge, klanten weer een lekker ijsje. En de keus is weer groot.

Door Robert Heijdemann

Claudia heeft haar handen vol met het scheppen van de ijsbolletjes, terwijl ijsmeester Marco druk is met het ijs maken. “Nu liggen er al twintig soorten, in de loop van de dag wisselen we ook wel de voorraad in de winkel”, vertelt Claudia. Op de achtergrond kijken haar ouders toe.

Bierijs

Vader Mario was tot voor 21 jaar met zijn vrouw het ‘gezicht’ van het bedrijf. “Ik mis het eigenlijk nog steeds. Aan de ene kant waren de contacten met de klanten gezellig en aan de andere maakte ik met plezier ons verse ijs. Ik heb zelfs een keer bierijs gemaakt”, vertelt hij lachend. Hij leerde het vak van zijn vader, daarnaast behaalde hij ook zijn vakdiploma ijsbereiding. “Ik ben ook gediplomeerd tolkvertaler. Mijn andere dochter geeft Nederlandse les op de universiteit in Italië”.

Vijfde generatie

Terugtellend in de tijd, constateren we dat Claudia alweer de vijfde generatie is. “We zijn in het ijs geboren”, maakt Mario er een grapje van. “Mijn overgrootmoeder kwam in 1870 vanuit Italië naar Duitsland om ijs te gaan verkopen. Bewust van de kansen in Nederland kwam mijn vader Giacomo in 1933 naar Ede. Maar omdat ze daar op zondag de ijssalon niet mochten openen, vertrok hij via Tiel uieindelijk naar het Haagse Westeinde. Daar ben ik geboren, een echte Hagenaar dus”.

Naar het dorp Rijswijk

En dan komt Rijswijk in beeld bij de Talamini’s. “De Rijswijkseweg veranderde erg, Rijswijkse klanten vroegen waarom ik niet naar Rijswijk kwam. “We kenden Oud Rijswijk wel, want bij Muller kocht ik mijn ondergoed”. In 1975 werd de knoop doorgehakt en kwamen ze naar het nu vertrouwde pand in de Willemstraat. “Toen ook de bovenwoning beschikbaar kwam, verhuisden we en werden Rijswijkers. We hebben er echt nooit een moment spijt van gehad. Het is zo’n gezellig dorp, iedereen kent elkaar”.

Oude snoepers

Mario pakt een boek met oude advertenties van de ijssalon in Groot Rijswijk. Hij bedacht ook altijd de tekstjes.’Talamini ijs voor jonge en oude snoepers’ en ‘Talamini ijs laat je niet koud’. Daar had hij geen reclamebureau voor nodig.

In 2002, nu 21 jaar geleden, nam Claudia de ijssalon over van de ouders. Daarvoor werkte ze al mee. Ze kent veel van de trouwe klanten. “Veel klanten kwamen hier al als klein kind, op de Rijswijkseweg bij mijn ouders. Ze zien het als een familiebedrijf waar zij ook in zijn meegegroeid”, vult ze aan.

Heel wat jaren maakt Claudia lange dagen tussen het ijs. “Elke dag is anders, het is leuk om de vaste mensen te zien en een praatje mee te maken. Het is ook leuk om met de mensen achter de toonbank te werken, jonge mensen die brengen een nieuwe sfeer met zich mee, je leert van elkaar. Ja echt, elke dag is anders dat maakt het leuk”.

Met passie ijs maken

‘s Zomers staat er regelmatig een lange rij ijsliefhebbers voor de ijssalon te wachten om hun ijsje te kopen. Velen van hen zijn trouwe klanten. Wat maakt Talamini’s ijs zo speciaal? “Een recept is niet zo moeilijk te bedenken, dat kan iedereen. Wij doen ons werk met liefde. Je probeert er het beste van te maken met de beste producten. Bijvoorbeeld met verse pistache en echte hazelnoten. De mensen moeten terugkomen omdat ze het lekker vinden. Je moet het met passie en liefde doen.” Inmiddels is de zesde generatie op de grond voor de deur het woord ‘welkom’ aan het schilderen. Het is Claudia’s 18-jarige dochter Alice.