Het naambordje op de nieuwe riksja met daarop de naam van Jac van Kempen.
Het naambordje op de nieuwe riksja met daarop de naam van Jac van Kempen. (Foto: RH)

Nieuwe riksja bij Onderwatershof: duofietsseizoen begonnen!

Goede doelen

Een groot feest donderdag 9 maart, muzikaal opgeluisterd door een liveband en in een zaal vol bewoners. Het is de start van het nieuwe fietsseizoen van het fietsenproject van Cardia Onderwatershof. Ook wordt de nieuwe riksja, de vijfde duofiets feestelijk onthuld door wethouder Gijs van Malsen en Wil van Kempen.

De nieuwe riksja heeft een naam: RIK-SJAAK, vernoemd naar Jac ‘Sjaak’ van Kempen. “Hij ging met zijn vrouw Wil elke week met ons mee”, vertelt André van Zomeren, drijvende kracht achter het fietsproject. “Jac was nagenoeg blind en rolstoelgebonden, maar deed altijd alsof hij alles onderweg zag. Het knappe was dat hij ook wist waar we waren. Jac overleed een half jaartje geleden. Wil maakte samen met andere sponsoren de aankoop van de nieuwe riksja mogelijk”.

Fietsen door de gangen

De planning was met de duofietsen buiten klaar te staan voor het feest. Maar het sneeuwt buiten en het is koud. Tot grote verrassing van de bewoners rijden de duofietsen nu met passagiers door de gangen naar de hal van Onderwatershof. Op de fietsen zitten vrijwilligers en deelnemers. Op de voorste riksja zit wethouder Gijs van Malsen, met naast zich Wil van Kempen. Ook Janneke Haasnoot, de regiomanager van Onderwatershof komt op de fiets binnen. De fietsen worden met gejuich ontvangen. Er worden handen geschud met de passagiers die langs komen rijden. De stemming zit er al goed in. De band speelt jaren ‘60-muziek van de Shadows. Een paar bewoners staan al op de dansvloer.


Een rit door de gangen van Cardia Onderwatershof. - RH

Brandstof van samenleving

In 2018 is een klein groepje vrijwilligers begonnen met het duofietsproject als bewonersinitiatief bij Onderwatershof. Tegenwoordig telt de club 56 vrijwilligers. Iedereen geniet van de ritjes, met mooi weer drie keer per dag. Aan wethouder Gijs van Malsen de taak om samen met Wil van Kempen de nieuwe riksja te onthullen. De wethouder is duidelijk onder de indruk van het succes van het project. 


Gijs en Wil worden bij het podium gebracht, helemaal droog terwijl buiten de natte sneeuw valt.
 - Credit

“Een idee van een paar Rijswijkers. Nu, een aantal jaren verder, is het een groep van 56 enthousiaste vrijwilligers die met veel passie elke dag opnieuw ouderen blij maken. Zij zijn een goed voorbeeld van al die andere actieve vrijwilligers in Rijswijk”, vertelt Gijs. “Zij zijn de brandstof van onze Rijswijkse maatschappij. Zonder hen zou Rijswijk stil komen te staan.” De bewoners zijn het met hem eens, een luid applaus kinkt.

Grote verrassing

Als het laken verdwijnt wordt de nieuwe riksja zichtbaar. Mevrouw van Kempen is verrast door het naambordje met daarop RIK-SJAAK, naar de naam van haar man. Op de riksja waarmee ze zijn binnengereden in de hal hangt ook een naambordje. Met daarop RIKSJ-AAD, vernoemd naar Aad de Heij, een inspirator van het fietsproject. Dankzij het fietsproject genieten steeds meer ouderen, ook uit de wijk op mooie dagen met volle teugen. Bij terugkomst hebben de passagiers altijd een glimlach op hun gezicht.


Gijs van Malsen en mevrouw van Kempen onthullen de nieuwe riksja. - RH

Oplossing tegen eenzaamheid

“Het fietsproject is bedoeld om mensen mee te nemen. Uit de isolatie te halen waarin ze leven, weer het gevoel te geven dat men er toe doet, en een leuke activiteit om naartoe te leven,” legt André van Zomeren uit. “We proberen een steentje bij te dragen aan de oplossing tegen eenzaamheid. Er zijn zoveel mensen eenzaam of ze hebben dat gevoel. Een grote en stille ramp.”

RH

Ze fietsen met bewoners van Onderwatershof, Beukenheim, mensen van buitenaf die zelfstandig wonen. Maar ook met de mensen van bijvoorbeeld het Ontmoetingscentrum, licht dementerend en van de ‘gesloten afdelingen’ van Onderwatershof. “Iedereen geniet enorm, zowel de passagiers als onze vrijwilligers.”

Uitrollen in heel Rijswijk

Het fietsproject heeft nu een dubbele duofiets, twee rolstoelfietsen en twee riksja’s. Er zijn verschillende vertrekmomenten, elke dag, Met een online agenda voor de reserveringen en een sponsor voor de kopjes koffie en thee of ijsjes onderweg. “Het streven is dit project verder in Rijswijk uit te rollen. Iedereen mag gratis mee.”