Vrijwilligers Hans (l.) en zijn bijrijder wethouder Armand van de Laar laden de maaltijden in de stromende regen in de koelwagen van Welzijn Rijswijk.
Vrijwilligers Hans (l.) en zijn bijrijder wethouder Armand van de Laar laden de maaltijden in de stromende regen in de koelwagen van Welzijn Rijswijk. (Foto: Robert Heijdemann)

Wethouder Van de Laar helpt maaltijden bezorgen tijdens NLDoet

Goede doelen

Op de parkeerplaats van wijkcentrum Stervoorde staat vrijwilliger Hans Ebbers is de stromende regen koelvers maaltijden in te laden. Hij doet dat samen met wethouder Armand van de Laar, zijn bijrijder voor vandaag. In het kader van RijswijkDoet rijdt Armand vandaag mee.

Door Robert Heijdemann

NLDoet - in Rijswijk: RijswijkDoet - is op vrijdag 10 maart afgetrapt. Burgemeester Huri Sahin doet in de middag mee aan een bewegingsles in het Oude Raadhuis. Wethouders Mark Wit en Gijs van Malsen maakten in de ochtend speelvelden voor konijnen schoon bij het Knaaghof. Wethouder Werner van Damme helpt vanavond serveren tijdens een muzikale high tea en karaoke in de Nieuwe Kerk. 

Achter de deur

Armand van de Laar ziet de maaltijdbezorging tijdens RijswijkDoet als een ideale kans om Rijswijkers beter te leren kennen. “Mooi werk wat deze vrijwilligers doen, in weer en wind. Voor veel Rijswijkers die nog op zichzelf willen blijven wonen is deze maaltijdbezorging van groot belang”, vertelt hij. Hij is wethouder van onder mee Ruimtelijke ordening en Planologie en in zijn dagelijks werk veel bezig met de bouw van woningen. “Er worden in Rijswijk veel nieuwe woningen gebouwd, de gemeenschap verandert daardoor. Vandaag kan ik ook eens achter de deur kijken. De stad, dat zijn de mensen en niet de stenen.”

42 trouwe bezorgers

De maaltijdvoorziening van Welzijn Rijswijk is voor veel Rijswijkers erg belangrijk. “Vaak zitten ze achter de deur al ons ons te wachten”, horen we van Wil van der Vet van Welzijn Rijswijk. Zij heeft daarbij de hulp van 42 trouwe maaltijdbezorgers. De jongste is 68 jaar en de oudste 95 jaar. In weer en wind doen ze hun werk. Behalve de koelvers maaltijden, brengen ze ook dagelijks warme maaltijden rond. “Ze rijden met z’n tweeën. De een rijdt de auto en de ander brengt de maaltijd bij de mensen thuis. Maar ze doen meer dan dat. Als ze de koelvers maaltijden in de koelkast zetten, kijken ze ook of er nog producten in liggen die ‘over de datum’ zijn. Het is een stukje aandacht, een kijkje achter de voordeur.”

‘Ze wachten op mij’

Hans Ebbers woont al sinds 1975 in Rijswijk. Hij woonde in Den Haag, maar ging werken in Rijswijk. “Lekker wonen hier, veel rustiger dan in Den Haag, persoonlijker en met veel groen”. Hij is net 71 jaar geworden en al vier jaar vrijwilliger. “Na mijn pensionering wilde ik vrijwilligerswerk gaan doen. Bij Stervoorde hing toen een oproep op het raam. Zij zochten maaltijdbezorgers. Ik rij nu twee keer in de week, op de maandag en de vrijdag. Voor mijn pensioen bracht ik als chauffeur Monatoetjes bij de winkeliers. Ik ben altijd chauffeur geweest.” Hij is enthousiast over wat hij nu doet. “De mensen zijn blij dat ik langskom. Je realiseert je niet altijd hoe belangrijk de maaltijden voor hen zijn. Zonder de dagelijkse maaltijden kunnen ze vaak niet meer thuis wonen. Maar vaak zijn wij ook het enige bezoek dat ze krijgen”.

Vrijwilligers van het Jaar

Niet alleen de mensen die dagelijks genieten van hun koelvers maaltijd zijn blij met de vrijwilligers. Dat geldt ook voor heel Rijswijk. Bij de verkiezing van de Vrijwilliger van het Jaar 2022 is de Maaltijdbezorging Welzijn Rijswijk in de prijzen gevallen bij de Vakjury en de stemming door de burgers. De motivatie: “Gemotiveerde groep die in weer en wind klaarstaan voor de inwoners die op ze rekenen.”