De vrijwilligersmarkt werd goed bezocht, de aanwezige organisaties presenteerden zich hier bij mogelijk nieuwe vrijwilligers.
De vrijwilligersmarkt werd goed bezocht, de aanwezige organisaties presenteerden zich hier bij mogelijk nieuwe vrijwilligers. (Foto: RH)

Twee afdelingen Welzijn Rijswijk nu gevestigd in Huis van de stad

Cultuur

Een feestelijke happening, zaterdagmiddag 11 maart in het Huis van de Stad. Twee afdelingen van Welzijn Rijswijk hebben hier hun deuren geopend: dagbesteding ’t Trefpunt en vrijwilligerscentrum Rijswijk Doet. De officiële openingshandeling werd in het bijzijn van ruim 150 belangstellenden verricht door wethouder Gijs van Malsen en directeur-bestuurder Welzijn Rijswijk Mieke Ruigrok.

Door Robert Heijdemann

’t Trefpunt, dagbesteding voor ouderen, soms ook met wat geheugenproblemen, en Rijswijk Doet ‘wonen’ nu in het Huis van de stad Rijswijk. Samen met Trias, Centrum voor de Kunsten, de Bibliotheek aan de Vliet en Gemeente Rijswijk.

Brandstof van Rijswijk

“Vrijwilligerswerk wordt weleens onderschat omdat het vrijwillig is en er niet voor wordt betaald. Dat is niet terecht,” aldus wethouder Gijs van Malsen (PvdA). “Zij zijn de brandstof van de Rijswijkse gemeenschap. Zonder al die vrijwilligers staat Rijswijk stil.” Wie geïnteresseerd is in het doen van vrijwilligerswerk, kan vanaf nu in het Huis van de stad langskomen bij Rijswijk Doet. Daar is een overzicht van alle beschikbare vrijwilligersfuncties in Rijswijk. En organisaties kunnen er vacatures aanmelden.


De nieuwe banners van Rijswijk Doet. - RH

Minder eenzaam maken

In haar openingswoord benadrukte Mieke Ruigrok het belang van de vrijwilligers. “We hebben in onze organisatie 400 actieve vrijwilligers. Eén van hen is Monique Bulsing, die onlangs ook nog eens vrijwilliger van het jaar is geworden”. Mieke vroeg aan haar waarom ze vrijwilligerswerk doet. “Op deze manier kan ik helpen de eenzame Rijswijker minder eenzaam te maken. Dat doe ik graag. En natuurlijk is het ook gewoon erg gezellig zo met elkaar.”


Monique Bulsing werd geïnterviewd door Mieke Ruigrok. - RH

Regie over eigen leven

Welzijn Rijswijk ondersteunt inwoners met vragen en problemen op het gebied van eenzaamheid, geld, mantelzorg, ontmoeten en meedoen en prettig ouder worden. Ook helpen zij nieuwkomers met inburgeren in Rijswijk. “Met onze ondersteuning kunnen we in korte tijd veel betekenen. En voorkomen dat mensen in zwaardere zorg of dure hulpverlening terecht komen. Mijn motto is dan ook: ‘Een onsje welzijn voorkomt een kilo zorg’. Uiteindelijk willen de mensen zoveel mogelijk de regie houden over hun eigen leven en welzijn”, vertelde Mieke. “Dat doen we met een team professionals met de hulp van onze 400 vrijwilligers en maatjes . Dit alles doen we al 20 jaar. In september vieren wij ons 20-jarig jubileum.”

Straatje van Welzijn

Bij de officiële opening door Gijs en Mieke werd ook een straatnaambordje zichtbaar met daarop ‘Straatje van Welzijn, anno 2023’. “Onze twee afdelingen vind je bij binnenkomst in het Huis van de Stad in de linkergang. Aan het begin hangen we het bordje. Zijn we makkelijk te vinden”, vult Mieke aan.


Welzijn Rijswijk-directeur Mieke Ruigrok en wethouder Gijs van Malsen onthullen het straatnaambordje. - RH

Na de opening begon het feestelijke programma met een Vrijwilligersproeverij, waarbij de bezoekers kennismaakten met tal van Rijswijkse organisaties. Bij ‘t Trefpunt was er een Oud-Hollandse Snoepwinkel & vergeten groenten. Rijswijk Doet schonk lekkere soep. Tussendoor werd er druk genetwerkt.



Gecertificeerd adviseur

We hoorden ook nog dat Laurette en Savanah van Rijswijk Doet sinds kort gecertificeerd adviseur zijn voor het keurmerk Goed geregeld. Na de zomer gaan ze vrijwilligersorganisaties coachen om dit keurmerk te gaan halen, waardoor vrijwilligers al tevoren weten dat het er goed geregeld is. Daarmee kunnen organisaties zich positief onderscheiden. Tenslotte een bericht voor de agenda. Op dinsdagavond 11 april organiseert Rijswijk Doet een avond met Fonds 1818. Zij vertellen waarvoor je bij Fonds 1818 geld kan aanvragen. Els Driessen geeft dan ook een training hoe je met succes vrijwilligers kan werven.

Ieder wat wils

Laurette van Rijnsoever, coördinator Rijswijk Doet: “Rijswijk Doet bestaat al ruim 10 jaar en helpt bij de werving, het binden en boeien van vrijwilligers in de stad, voor talloze vrijwilligers-organisaties. We voeren veel gesprekken met nieuwe vrijwilligers en bespreken wat goed zou passen. Er is voor ieder wat wils, er is altijd een passende activiteit te vinden, daar gaan we voor. Doordat we nu hier zitten hopen we doordat zoveel inwoners ons zien, meer mensen langslopen en ons beter leren kennen en dat we meer vrijwilligers kunnen aantrekken! Die heeft Rijswijk hard nodig.”