Marie-José van Tigchelhoven en Emiel Wiegers werven vrijwilligers op de groenmarkt bij Museum Rijswijk.
Marie-José van Tigchelhoven en Emiel Wiegers werven vrijwilligers op de groenmarkt bij Museum Rijswijk. (Foto: Gemeente Rijswijk)

‘Onvoorstelbaar waarom mensen hun troep gewoon op straat gooien’

Cultuur

Zaterdag 18 maart is het Landelijke Opschoondag. In het kader hiervan vertellen twee oprichters van de Zwerfafvalbrigade, een puur Rijswijks initiatief, over het grote probleem dat zwerfafval in Rijswijk ondanks talloze initiatieven van inwoners en de gemeente nog steeds vormt.

“Het blijft onvoorstelbaar waarom mensen hun troep gewoon op straat gooien”, zegt Marie-José van Tigchelhoven. Zij is samen met Emiel Wiegers een van de oprichters van de Zwerfafvalbrigade in Rijswijk. “Dit onverschillige gedrag blijft me verbazen!”

Blikjes en pizzadozen

De Zwerfafvalbrigade is een groep van 212 vrijwilligers in Rijswijk die zich intensief inzet om zwerfafval in de stad aan de pakken. Ze ruimen gratis en voor niks rommel op die andere mensen op de stoep en langs de weg achterlaten, zoals lege blikjes en pizzadozen. Ook mondkapjes zwerven nog steeds volop rond in de natuur, ook al zijn ze niet meer verplicht. Vier jaar geleden werd de Zwerfafvalbrigade opgericht op initiatief van Platform Groen Rijswijk.

Handjes laten wapperen

Emiel en Marie-José trekken samen de kar om met de groep vrijwilligers het zwerfafval in de openbare ruimte van Rijswijk tegen te gaan. “Zwerfafval heeft schadelijke gevolgen voor de natuur, mens en dier, vandaar dat we zo hard ons best doen om het uit de stad te weren”, zegt Marie-José. De Zwerfafvalbrigade is een puur Rijswijks initiatief. “We vonden dat er iets moest gebeuren met het zwerfafval en dan is het een kwestie van de handjes laten wapperen”, zegt Emiel.

Plastic grootste vervuiler

Zwerfafval is een groot probleem voor het milieu. Het vergaat niet of heel langzaam, het vervuilt de bodem en het trekt ongedierte aan. Daarnaast eten dieren kleine deeltjes zwerfafval op of raken erin verstrikt. Gemiddeld bestaat zwerfafval voor 80% uit plastic en is daarmee de grootste vervuiler van het milieu. Het meeste plastic zit in het oppervlaktewater (95%) en kustwater (83%).


Zwerfafval is een groot probleem voor het milieu.

Nieuwe vrijwilligers

De Zwerfafvalbrigade is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een groep van 212 vrijwilligers. Ze gaan wekelijks op pad om het zwerfafval op te ruimen. “Knijpers, vuilniszakken en handschoenen krijgen we van de gemeente”, zegt Emiel. Elk jaar melden zich nieuwe vrijwilligers aan. “Vooral tijdens activiteiten in de stad, zoals de Groenmarkt in mei en het Strandwalfestival in september, krijgen we nieuwe leden. Dat vinden we natuurlijk geweldig!”, zegt Marie-José.

Stukje Rijswijk adopteren

“Maar, we komen nog echt veel handjes tekort om elke keer weer die troep op straat op te ruimen”, benadrukt Emiel. “We hopen dat ook tijdens de Opschoondag veel Rijswijkers zich aanmelden.” Je kunt via de Zwerfafvalbrigade ook een specifiek stukje Rijswijk adopteren om het schoon te houden.

Zeldzame diersoorten

Emiel werkt dichtbij het Kruisvaarderspark en ergert zich niet alleen aan de blikjes en plastic zakjes, maar ook aan het grofvuil zoals matrassen die worden achtergelaten. “Het park is een leefgebied voor zeldzame diersoorten zoals de ijsvogel en de valk”, zegt hij. Overigens kan via de Mijngemeenteapp makkelijk een melding van de rommel worden gemaakt. Het zwerfafval wordt dan wel snel opgeruimd. “Zo zorgen we met zijn allen elke keer weer dat kilo’s zwerfafval uit de natuur worden gehaald”, besluit Marie-José.


‘Wat kan ik doen om zwerfval in Rijswijk aan te pakken?’

Word vrijwilliger bij de Zwerfafvalbrigade en meld je aan via zwerfafvalbrigade@kpnmail.nl.

Stoor jij je ook zo aan dat zwerfaval? Maak hiervan een melding en upload een foto via de Gemeenteapp, via https://www.rijswijk.nl/melding-openbare-ruimte.