René Knijnenburg kijkt met plezier en dankbaarheid terug op de tijd die hij als jongere doorbracht bij het jeugdcentrum Don Bosco.
René Knijnenburg kijkt met plezier en dankbaarheid terug op de tijd die hij als jongere doorbracht bij het jeugdcentrum Don Bosco. (Foto: Paul Schott)

Don Bosco Rijswijk 70 jaar: René Knijnenburg blikt terug

Cultuur Don Bosco 70 jaar

Dit jaar viert Don Bosco in Rijswijk zijn 70-jarig bestaan. Deze mijlpaal wordt gevierd met een reünie voor iedereen die sinds 1953 als deelnemer het jongerencentrum heeft bezocht of als medewerker of vrijwilliger bij een van de vele activiteiten betrokken is geweest. De reünie zal plaatsvinden op woensdagmiddag 16 augustus, tijdens het jaarlijkse Vakantiebos. In de aanloop hiernaartoe publiceert Groot Rijswijk elke maand een artikel met dierbare herinneringen aan het jeugdcentrum. Dit is het eerste artikel in de reeks.

Een van de deelnemers aan het jongerenprogramma van Don Bosco van weleer is René Knijnenburg (1958). René kijkt met veel plezier terug op de tijd dat hij als kind van de zestiger jaren intensief deelnam aan de vele activiteiten bij Don Bosco, zoals judo, handarbeid, de jongereninstuif en het Don Bosco jeugdkoor onder leiding van pater Sjoerd Minnema. Als kind van een eenoudergezin vond hij hier een warme opvangplek om zijn vrije uren na schooltijd door te brengen. René verwoordt graag zijn tijd die hij doorbracht bij Don Bosco.

Door Paul Schott

“Kinderen groeiden op in zuilen. Ik zat toen in de katholieke zuil, de rooms katholieke kleuter- en lagere school en ging daarna naar de MAVO in Moerwijk. Deze MAVO werd vlak voor mijn komst nog door zusters en broeders geleid. Dat was toen nog heel normaal. Het geloof was vanzelfsprekend, maar toch had ik niet het gevoel dat dat op Don Bosco er erg toe deed.”

Het geloof was vanzelfsprekend, maar toch had ik niet het gevoel dat dat er erg toe deed

Wel heb ik met het Don Bosco Jeugdkoor veel kerken bezocht voor de populaire jongerenmissen met muzikale begeleiding van een heus bandje met elektrische gitaren en drums in plaats van het traditionele orgel. Ik kan me nog goed herinneren dat we bij de jongereninstuif biljard speelden op een tafel met van die pions bij de gaten. En dat er regelmatig films werden getoond zoals Rin Tin Tin en tekenfilms. Bij de judoclub waren er twee trainers die meerdere groepen lesgaven in de toneelzaal. We gingen ook naar wedstrijden in de regio. Later ben ik - ik zal een jaar of 14/15 geweest zijn - nog even terug geweest op les. Al met al een bijzondere tijd die van positieve invloed is geweest op mijn vorming. Ik kom dan ook graag naar de reünie en hoop daar bezoekers aan het jeugdcentrum uit de jaren zestig te ontmoeten”, aldus een enthousiaste René Knijnenburg.

Deel je herinnering!

Wil jij ook een herinnering aan Don Bosco Rijswijk delen? Of wil je je alvast aanmelden voor de reünie? Mail karin@donboscorijswijk.nl. Uit de mooiste verhalen wordt een selectie gemaakt voor de Groot Rijswijk.