VVD'ers Rene van Hemert en Christophe van der Maat luisteren aandachtig naar Martien de Brabander, die met veel schwung wist te vertellen hoe het vroeger in het bunkercomplex er aan toe ging.
VVD'ers Rene van Hemert en Christophe van der Maat luisteren aandachtig naar Martien de Brabander, die met veel schwung wist te vertellen hoe het vroeger in het bunkercomplex er aan toe ging. (Foto: Frans Limbertie)

Hierom koos staatssecretaris Defensie voor bezoek aan bunkercomplex Overvoorde

Politiek

Hoog bezoek, donderdag 9 maart bij het Museum Bescherming Bevolking. Staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat kwam een kijkje nemen bij het bunkercomplex in Park Overvoorde. Hier kreeg hij samen met lokale VVD-politici René van Hemert, Coen Sleddering, Werner van Damme en Tineke Tangel een rondleiding van museumdeskundige Martien de Brabander, die hun veel wist te vertellen over dit fraaie museum, in de wandelgangen ook wel bekend als het ‘best bewaarde geheim van Rijswijk’.

Door Frans Limbertie

We worden deze middag op het complex met koffie ontvangen door gastvrouw Joke Saarloos en museummedewerker Martien de Brabander. Joke werkt al een tijdje op het complex en is onder meer verantwoordelijk voor de boekingen. Het is weer druk de laatste tijd, volgens haar. “Veel bezoek van scholen. Kunnen we goed gebruiken na die vervelende coronaperiode. Het betekent dat ik hier wel een paar keer per week aanwezig ben. Maar altijd met veel zin en plezier.” Ook voor Martien geldt dit. Hij kent Rijswijk van binnen en van buiten omdat hij er jarenlang wijkagent was.

Dit museum vertelt echt een stukje unieke geschiedenis

Vorig jaar ging De Brabander op 64-jarige leeftijd met pensioen en kwam via een kennis in contact met dit museum. “Geschiedenis heeft mij altijd wel geïnteresseerd”, vertelt de sympathieke Leidschendammer enthousiast, “en de oorlog al helemaal. Ik heb mij als hier vrijwilliger aangemeld en ben veel gaan lezen over dit onderwerp. Zodoende kan ik nu deze rondleidingen geven.” Voor het spreken voor een grote groep heeft Martien geen moeite. “Dat deed ik als agent ook al. En zonder te overdrijven, ik weet er inmiddels het nodige over. Dit museum vertelt echt een stukje unieke geschiedenis in Nederland.”

Interessant object

René van Hemert, namens de VVD Zuid-Holland op plek 4 voor de Provinciale Statenverkiezingen, vertelt dat het in verkiezingstijd gebruikelijk is dat ministers en staatssecretarissen diverse steden bezoeken. Staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat wilde graag Rijswijk met een bezoekje vereren. Aan Van Hemert werd vervolgens gevraagd om iets te bedenken dat interessant genoeg kon zijn.

Er waren genoeg opties voor bezoeken bij IT-bedrijven in de Plaspoelpolder, maar we hebben uiteindelijk voor dit museum gekozen

En dan is het misschien helemaal niet zo’n gek idee om bij het BB-museum uit te komen. Aldus werd besloten om samen met fractieassistent Jordy Loof en het campagneteam van VVD Rijswijk deze middag te organiseren. “Het bezoek van de staatssecretaris moet je los zien van Defensie”, zegt Van Hemert. “Van der Maat is hier vooral als lid van het kabinet. Er waren genoeg opties voor bezoeken bij IT-bedrijven in de Plaspoelpolder, maar we hebben uiteindelijk voor dit museum gekozen omdat dit een plek is waar veel historie ligt. Het is bovendien nog maar kort geleden, Prinsjesdag 2020, dat vanwege de coronabeperkingen veel bewindslieden en hoogwaardigheidsbekleders niet live bij de troonrede aanwezig konden zijn. Stientje van Veldhoven, toentertijd staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat, die ook de portefeuille Nucleaire Veiligheid beheerde, besloot om samen met zes van haar collega’s de troonrede te bekijken in de Rijswijkse nucleaire bunker.” Voor die middag vormde de commandopost van de BB het veilig onderkomen voor de zeven staatssecretarissen, die toen meteen een rondleiding kregen in het museum. Van der Maat was toen nog geen staatssecretaris, maar krijgt dus vandaag de kans om het complex, dat in de Tweede Wereldoorlog onderdeel uitmaakte van de Atlantikwall, grondig te bekijken.

‘Indrukwekkend’

Van der Maat noemde zijn bezoek na afloop indrukwekkend. “Vooral het gevoel wanneer je hier doorheen loopt en al die informatie tot je krijgt, is echt bijzonder. Martien weet dit op zorgvuldige wijze te vertellen. Ik moedig iedereen ook aan om naar dit museum te komen en de verhalen aan te horen over hoe het toen was. Vooral in deze huidige tijd is dat van enorme waarde. Daarnaast is het belangrijk dat wij deze historische plekken goed bewaren en vooral onze jongeren vertellen over deze leerzame periode in onze geschiedenis.”