"Het Huis van de stad belooft een prachtig nieuw hart van Rijswijk te worden."
"Het Huis van de stad belooft een prachtig nieuw hart van Rijswijk te worden." (Foto: Archief/Rodi.nl)

Huis van de stad stuk duurder

Het Huis van de Stad Rijswijk wordt duurder dan gedacht. Voor de laatste fase van de uitvoering is ruim vier miljoen euro extra nodig. Onvoorziene omstandigheden en onder andere de kostenstijgingen van bouwmaterialen leveren een hogere kostenpost op.

Het Huis van de Stad wordt in twee fases opgeleverd. In 2022 zijn het souterrain en de begane grond al geopend. Trias, Centrum voor de Kunsten, de dagbesteding (’t Trefpunt) en het vrijwilligerscentrum (Rijswijk Doet) van Welzijn Rijswijk hebben hun intrek al genomen in het Huis van de Stad. Het is de bedoeling dat halverwege 2023 Bibliotheek aan de Vliet volgt en dat de gemeente eind 2023 de publieksbalies, de trouwzaal en de kantoorruimten in gebruik neemt.

In de eerste fase had het Huis van de Stad al te maken met een financiële tegenvaller door aangetroffen asbest en extra maatregelen voor de broedplaats van een beschermde slechtvalk. Nu komen daar kosten bij vanwege eerder onvoorziene omstandigheden zoals inflatie en de hogere prijzen van grondstoffen voor de bouw, die met meer dan 25% zijn gestegen sinds de overeenkomst werd gesloten met de aannemer. Daarnaast moeten er extra kosten worden gemaakt voor ICT-voorzieningen en valt de keuken duurder uit nu deze ook geschikt moet zijn voor breder toegankelijke horeca. Ook de hybride raadszaal die in het Huis van de Stad eveneens te gebruiken is als theaterzaal, brengt meer kosten met zich mee.

Op dinsdag 18 april beslist de gemeenteraad over het toekennen van het benodigde bedrag.