Wethouder Armand van de Laar opende op 23 februari samen met groep 7/8-leerlingen van de Snijdersschool officieel de schoolzone in het Rembrandtkwartier.
Wethouder Armand van de Laar opende op 23 februari samen met groep 7/8-leerlingen van de Snijdersschool officieel de schoolzone in het Rembrandtkwartier. (Foto: DvE)

De schoolzone in het Rembrandtkwartier wérkt, merken Lee en Luna

Algemeen

Op donderdag 23 februari is de schoolzone in het Rembrandtkwartier feestelijk geopend door wethouder Armand van de Laar en groep 7/8-leerlingen van de J.H. Snijdersschool. Maar eigenlijk is de schoolzone een tijdje geleden al in gebruik genomen. Dat de speciale borden, palen en tegels in Dick Bruna-stijl er niet voor niks staan, hebben leerlingen Luna en Lee zelf ondervonden.

Door Debbie van Eijk

Schoolzones realiseren in Rijswijk is al een tijdje gaande. “Tussen 2017 en 2020 zullen alle basisscholen, in samenwerking tussen school, ouders, kinderen en de gemeente, voorzien zijn van schoolzones,” was het voornemen enkele jaren terug. In de begroting voor 2021-2024 werd met dat plan doorgepakt. De schoolzones hebben door heel Rijswijk dezelfde stijl: van Dick Bruna, de auteur en illustrator van Nijntje.

Een tegel bij een tramoversteekplaats in de buurt. - Rodi.nl


De verkeersborden en andere elementen geven de omgeving een speelse uitstraling. Hierdoor passen automobilisten hun rijgedrag aan. - Rodi.nl

Rijgedrag aanpassen

Het idee van een schoolzone is simpel, maar effectief: weggebruikers worden door borden en andere elementen in de openbare ruimte gewezen op de aanwezigheid van een school - en dus lopende, rennende of fietsende kinderen. De Dick Bruna-illustraties en gedichtjes, op stoeptegels en verkeersborden, geven het gebied een speelse uitstraling. Het effect: weggebruikers - vooral auto’s en scooters - passen hun rijgedrag aan. Door langzamer te rijden, of beter op te letten. De schoolzones zijn deels gefinancierd door subsidie vanuit de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).


Een hoop kinderen

In de schoolzone die donderdag 23 februari feestelijk geopend werd, bevindt zich een kindcentrum op de voormalige locatie van de Godfried Bomansschool, die in 2015 afbrandde. Hier zijn maar liefst drie basisscholen gevestigd: daltonschool ’t Prisma, katholieke basisschool Godfried Bomans en de J.H. Snijdersschool. Een hoop kinderen dus die zich hier buiten schoolvakanties tijdens de ochtendspits, maar ook halverwege de middag over de weg bewegen.

Mooi op de foto

Vandaag zijn de leerlingen van de Snijdersschool vooral heel uitgelaten. Er is niet alleen een wethouder op visite - Armand van de Laar (D66), o.a. Stadsontwikkeling en Mobiliteit -, maar ook zijn er meerdere camera’s. De wethouder trapt de bijeenkomst af op het schoolplein, waar op de achtergrond druk wordt gevoetbald door een andere klas. “Weten jullie wat een wethouder is?” Hierop antwoordt een van de kinderen: “Iemand die de hele tijd mooi op de foto gaat.” Hier kan de wethouder gelukkig hartelijk om lachen. Daarna legt hij uit waarom het belangrijk is dat mensen zo weinig mogelijk de auto gebruiken; vooral in de buurt van scholen.

Oefenen op parcours

De leerlingen weten al veel van verkeersregels en goed opletten op de fiets. Groep 7 doet bijna verkeersexamen. De gele Dick Bruna-hesjes die een paar van hen mogen aantrekken, zijn dan ook niet voor hen bedoeld, maar voor deze speciale gelegenheid mag het. Daarna zullen ze naar de kleutergroepen gaan. Elke school in Rijswijk heeft bij het openen van een schoolzone een pakket aangeboden gekregen over verkeersveiligheid, speciaal voor de jongste leerlingen. Met de gele hesjes, waarop voertuigen afgebeeld staan, oefenen de kleintjes op een parcours op het schoolplein.

Officiële opening

“Zijn jullie er klaar voor?”, vraagt de wethouder op het moment suprème. Een paal die het begin van de schoolzone markeert, is voor de gelegenheid afgedekt met een zwarte doek. “En dan mogen jullie naar de camera kijken”, instrueert hij de leerlingen - tussen al zijn drukke werkzaamheden door is dit inderdaad even een fotomomentje. Tegelijk met een paar leerlingen trekt hij de doek van de paal af. De meeste kinderen lachen en juichen. Een van de kinderen krijgt het pakket met spelletjes en instructies over verkeersveiligheid voor kleuters overhandigd. Er zit ook een Dick Bruna-knuffel in. 


Het moment van de onthulling. - Rodi.nl

De schoolzone is officieel geopend. - Rodi.nl

Aangereden op fiets

De schoolzone was er eigenlijk al enkele maanden. Leerlingen Lee (12, groep 8) en Luna (11, groep 7) merken dat de borden en tegels hun werk doen. “Het is rustiger geworden”, vindt Luna. Lee heeft ook het idee dat er iets langzamer wordt gereden, vooral door automobilisten, en iets meer uitgekeken. Zelf maakte hij vóór de borden er waren eens iets heel vervelends mee, in de buurt van de school: hij werd aangereden. Dat maakte veel indruk op hem. “Een auto tikte me net aan, waardoor ik viel met mijn fiets.” Ook schooldirecteur Ivan Trouwborst herinnert zich dat voorval nog: “Je was toen erg overstuur, hè?” Lee knikt.


Links op de achtergrond Luna, tweede van links Lee. De jongen in het midden houdt de doos met verkeerslessen voor kleuters vast. - DvE

Belangrijk

Alle leerlingen krijgen verkeersles op de school, al van jongs af aan. Ook zijn er verkeersexamens; zowel voor de theorie als de praktijk. “Het is belangrijk dat kleinere kinderen al leren omgaan met het verkeer,” zegt Luna. “Als ze het leren als ze jong zijn, weten ze het ook als ze ouder zijn.” Zelf gaan ze veel met de fiets. Later willen ze wel een auto, maar voor kleine afstanden, binnen Rijswijk, zijn ze van plan de fiets te blijven pakken. Wat ze van de verkeerslessen vinden? Luna: “Niet heel leuk, maar wel goed. Zeker als je thuis niet echt ouders hebt die erover vertellen.”