Het PvdA-team bij de Pinguïns, met in hun midden Rosalie Bedijn en Lobke Zandstra.
Het PvdA-team bij de Pinguïns, met in hun midden Rosalie Bedijn en Lobke Zandstra. (Foto: Robert Heijdemann)

Verkiezingstijd: een kijkje bij de PvdA-campagne in de Bogaard

Politiek

De strijd om de stem van de kiezer is ook in Rijswijk losgebarsten. Zaterdag 25 stonden kandidaten van een van de 20 partijen waar Zuid-Hollanders 15 maart op mogen stemmen op het Bomenplein in de Bogaard: PvdA Zuid-Holland.

Door Robert Heijdemann

Betaalbare huizen, voldoende groen, maar ook schoon oppervlaktewater waarin we veilig kunnen zwemmen. Zomaar een drietal punten die op woensdag 15 maart aan de orde komen met de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen. Reden om te gaan stemmen en mee te beslissen over onze eigen woonomgeving.

Vooral nú belangrijk

Op het Bomenplein, bij het beeld van de pinguïns, is het al druk op deze zaterdagmorgen. PvdA-kandidaten, die op de lijst staan voor 15 maart, leggen de voorbijgangers uit waarom het vooral nu belangrijk is om gebruik te maken van ons stemrecht.

Zelf huizen bouwen

“De Provinciale Staten bepalen veel meer dan vaak wordt gedacht”, vertelt Rosalie Bedijn. “Ze bepalen waar en hoeveel er mag worden gebouwd. Rijswijk heeft ook een subsidie gehad om betaalbare woningen te bouwen. Wij zijn ervoor dat de provincie ook zelf huizen gaat bouwen en dat niet overlaat aan marktpartijen. De provincie hoeft geen winst te maken, waardoor de huren laag blijven en er sneller kan worden gebouwd.” 

Ze benadrukt dat de woningcrisis heel veel mensen raakt. “Al die dertigers die een baan hebben, maar toch nog bij hun ouders wonen.” Benieuwd hoe andere partijen over dit standpunt en andere standpunten denken? Raadpleeg deze stemwijzer voor Zuid-Holland.

Vliegende Brigade

De gemeenten maken plannen. De provincie bekijkt of die wel passen in de regio. Rosalie: “Neem de Vlietstrook. Wij vinden dat met zoveel nieuwe woningen er genoeg plek moet zijn om te recreëren. Kinderen moeten met voldoende groen in hun omgeving opgroeien.”

De provincie heeft een eigen Vliegende Brigade. Wat dat zijn? “De gemeenten hebben veel werk op hun bordje. Wij hebben specialisten bijvoorbeeld op het terrein van bouwplannen, die kunnen worden ingezet om tijd te winnen. Zo worden plannen sneller uitgevoerd.”

Eigen leefomgeving

Lobke Zandstra zit namens de PvdA in het bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland. Daarvoor was ze 12 jaar raadslid in Den Haag. “Ik vind het belangrijk om mee te praten als je eigen leefomgeving aan de orde is.” Het waterschap zorgt ervoor dat we droge voeten houden, regenwater niet de wijk laat overstromen en natuurlijk dat het afvalwater wordt gereinigd. “In de zomer wordt extra water ingenomen en bij veel water moet dat snel naar zee.”

Zwemmen in de natuur

Toch heeft Lobke wel een paar aandachtspunten. “Wij gaan voor een betere natuur. Met een betere waterkwaliteit, genoeg vissen en natuurvriendelijke oevers. Op meer plekken willen we beter zwemwater, zodat het veilig is om in de natuur te zwemmen.” Ten slot heeft ze nog een belangrijke boodschap. “Veel inwoners hebben moeite rond te komen nu de prijzen zo sterk stijgen. Elk jaar betaalt iedereen heffing op de afvalwaterzuivering. Wat ons betreft moet er een kwijtscheldingsregeling komen.”

Drie keer invloed

Inmiddels gaat de zon schijnen en wordt het drukker in het Stadcentrum. Woensdag 15 maart kunnen we één naar het stembureau, om twee keer te stemmen en drié keer invloed te hebben. Immers, de leden van de Provinciale Staten kiezen ook de leden van de Eerste Kamer. En die keuren alle plannen van de Tweede Kamer goed of af. De Eerste Kamer heeft het laatste woord.