De tellers werden verrast door de vele zilveren guldens en rijksdaalders.
De tellers werden verrast door de vele zilveren guldens en rijksdaalders. (Foto: Robert Heijdemann)

115 staaroperaties betaald met oud en vreemd Rijswijks geld

Cultuur

Afgelopen weken stond een verzamelzuil bij Albert Heijn Bogaardplein. Klanten gooiden hierin oud en vreemd geld dat zij nog hadden liggen. “We verzamelden meer dan dertig kilo met een waarde van €1725. Daarmee kunnen 115 mensen een staaroperatie ondergaan in arme derdewereldlanden,” vertelt Norbert de Kramer van de Rijswijkse Lionsclub. “Voor velen van hen een tweede start van hun leven.”

Door Robert Heijdemann

Een keukentafel vol met bankbiljetten. Anderhalf miljoen Indonesische roepia’s, Canadese dollars. Op een andere tafels liggen stapeltjes muntgeld. Ben Jautze, penningmester van de Rijswijkse Lionsclub: “We komen zelfs zilveren guldens en rijksdaalders, een Wilhelminatientje en veel herdenkingsmunten tegen, zoals van de viering van 300 jaar Vrede van Rijswijk uit 1997.”

Basisverzekering

Voor Nederlanders is een staaroperatie de gewoonste zaak van de wereld, die in de basisverzekering valt. Maar in ontwikkelingslanden lijden veel mensen een extra kommervol bestaan omdat staar hun gezichtsvermogen zodanig beperkt dat zij zo goed als blind zijn en daardoor hun zelfredzaamheid verliezen.

Artsen naar armste gebieden

Al vele jaren ijvert de internationale Lionsorganisatie ervoor om dit probleem te lijf te gaan. Met overal ter wereld opgehaald geld worden artsen naar de armste gebieden gestuurd om operaties te verrichten. De meest kwetsbaren daar krijgen daarmee hun gezichtsvermogen terug, na soms jarenlang blind te zijn geweest.

KLM-purser

Behalve de Rijswijkse Lionsclub verzamelen nog 54 andere Lionsclubs in Nederland oud en vreemd geld in voor staaroperaties in derdewereldlanden. Tezamen halen zij jaarlijks gemiddeld € 65.000 op. Sinds de start van de actie in 2005 is 1,1 miljoen euro opgehaald. Ruim 73.000 operaties zijn hiermee bekostigd.

Verzamelen en veilen

Via hun netwerk kunnen zij munten en papiergeld uit de hele wereld om zetten in euro’s. Lions en hun vrienden nemen courant papiergeld mee op hun reizen. Courant muntengeld wordt per land gesorteerd en omgezet in euro’s. Een KLM-purser neemt regelmatig 10 à 20 kg munten mee naar verre landen en zet het om in papiergeld. Zilver-, nikkel- en kopergeld wordt verkocht tegen een kiloprijs. “Oud geld dat door nationale banken niet meer wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht”, legt Ben uit.

Nieuwe start

In arme derdewereldlanden heeft staar grote gevolgen. Een operatie is voor de meesten onbetaalbaar. In veel gevallen leidt staar uiteindelijk tot blindheid, met alle gevolgen van dien. Norbert: “We zijn heel blij met de opbrengst. Dankzij de hulp van Albert Heijn, die een verzamelzuil wilde neerzetten en de medewerking van veel Rijswijkers die in laatjes en potjes hebben gezocht, boeken we weer een mooi resultaat. Een gratis staaroperatie betekent voor velen een nieuwe start. Werk krijgen en daardoor een leven opbouwen. De actie kan nog jaren doorgaan.”