De nieuwe skatebaan aan de Treubstraat trekt nu al enorm veel jongeren uit Rijswijk - en de regio.
De nieuwe skatebaan aan de Treubstraat trekt nu al enorm veel jongeren uit Rijswijk - en de regio. (Foto: Tino van Dam)

Nieuwe skatebaan Treubstraat: vette moves en je vrij voelen, dankzij Dries

Cultuur

Het tweede weekend na de onofficiële opening is het al duidelijk: de nieuwe skatebaan aan de Treubstraat is een schot in de roos. Aan dit soort plekken hebben jongeren in Rijswijk en de regio behoefte. Overal komen skaters, steppers en BMX-ers vandaan. Dat het allemaal in 2020 begon met een toespraak van de toen 11-jarige Dries van Dijk voor de gemeenteraad, weet niet iedereen. Daar zal binnenkort een informatiebordje aan herinneren.

Door Debbie van Eijk

Het gezicht van skater Rick (34) licht meteen op als hij hoort dat Dries degene is die met het idee kwam om deze skatebaan hier te realiseren. “Dan verdien je een compliment”, zegt hij. Rick skate al zo’n 22 jaar en weet dus waar hij het over heeft: “Dit is een mooie skatebaan. Heel divers en best groot en speels.”


Dries (14) vindt het geweldig om te zien hoe mensen, drie jaar na zijn pleidooi bij de raad, genieten van de skatebaan aan de Treubstraat. Zijn moeder Esther (rechts) staat al die tijd achter hem. - Debbie van Eijk

Tekst in koeienletters

Zonder Dries was deze plek waarschijnlijk een hondenveld geworden. Op 4 februari 2020 hield hij een toespraak tijdens een raadsvergadering. Het was een idee van raadslid Marc Weterings (Rijswijks-Belang), een goede kennis van Dries’ moeder. “Hij zei: je moet het gewoon doen.” Als derde inspreker die avond, na twee vijftigplussers, vroeg hij de raad of het skatepark kon terugkomen in Rijswijk. Van een A4-tje las hij de in koeienletters afgedrukte tekst waar Esther hem mee geholpen had, in opperste concentratie voor: “Ik ben 11 jaar en heb niets te doen in Rijswijk. Ik hou van buiten zijn en stunt graag met mijn stuntstep.” Een skatebaan zou zijn grootste wens zijn. De toespraak leverde de dappere 11-jarige een applaus op in de raadszaal, iets wat normaal gesproken helemaal niet gebruikelijk is.

Drie jaar en veel beslissingen later – met als grootste, het mogen stemmen op een van de drie ontwerpen voor de skatebaan – staat hij er echt: de nieuwe skatebaan. “Toen ik hoorde dat hij open was, ben ik ’s avonds meteen wezen kijken,” vertelt Dries. Met vallen en opstaan leren jonge kinderen hier stunts beheersen. 

De Nederlands kampioen is er ook, uit Eindhoven

“Zelf heeft Dries ook de nodige blauwe plekken opgelopen toen hij net begon met stuntsteppen,” herinnert Dries’ moeder Esther zich. Met een knipoog: “Gelukkig werk ik als verpleegkundige.” Tegelijkertijd showen de meer geoefende stuntsteppers en stuntskaters juist hun tricks. Ze maken ollies, gaan van de skate ramp af, of sliden over de rails. Zondag 26 februari is de Nederlands kampioen skateboarden er ook, speciaal vanuit Eindhoven.


De skatebaan heeft veel verschillende elementen, zoals skate ramps. - DvE

Beste versie

Dries legt uit waarom het ontwerp zoals het er nu staat, uiteindelijk won: “Deze versie was de meest uitgebreide, met wat meer mogelijkheden om naast skaten te steppen en te skateboarden. Ik vond de bouw van deze ook wel wat mooier. Met een pool in het midden. De andere ontwerpen hadden lange wegen. Deze baan heeft meer opeenvolgende onderdelen.” Bij het zien van het daadwerkelijke resultaat, gaat er vooral blijdschap door hem heen. “Leuk om te zien hoe enthousiast mensen bezig zijn.” Of hij door het hele proces hiernaartoe iets meer inzicht heeft in hoe politiek werkt? “Een beetje.”

Informatiebordje

Het terrein rondom de skatebaan ligt momenteel braak; er komen nog groene graszoden en picknicktafels. En er komt een informatiebordje met Dries’ naam, mede dankzij Marc Weterings, die Dries op die manier voor zijn inspanningen wil bedanken. Wat hij daarvan vindt? “Wel heel gaaf, want dat komt bijna nooit voor.” De inmiddels 14-jarige praktijkscholier - hij wil later werk doen in de techniek - wordt ook bedankt door mensen die hem kennen: “Op school zeggen ze dat het echt heel gaaf is. Mijn beste maatje Jaimy (15) geeft les bij Sweatshop in de Binckhorst, die zegt dat hij hier ook weleens heen gaat.” Jaimy is echt een fanatieke skater. Dries stunt puur voor de fun. Hij voelt dan ook helemaal de passie die de andere aanwezige jongeren hier vandaag voelen bij het sjezen over de baan: “Je kan er lekker mee ontspannen, je vrij voelen.”

Op vrijdag 14 april is de feestelijke opening van de skatebaan. Dries is daar ook bij. Meer over het programma die dag wordt later bekendgemaakt.