De expertbijeenkomst eind maart - met betrokken instanties, zoals de politie - om het probleem van huiselijk geweld in Rijswijk in kaart te brengen, vinden v.l.n.r. Wil van Nunen (PvdA), Lara Oude Alink (GroenLinks) en Elze Woudstra (D66) een goed initiatief.
De expertbijeenkomst eind maart - met betrokken instanties, zoals de politie - om het probleem van huiselijk geweld in Rijswijk in kaart te brengen, vinden v.l.n.r. Wil van Nunen (PvdA), Lara Oude Alink (GroenLinks) en Elze Woudstra (D66) een goed initiatief. (Foto: Tino van Dam)

'Tijd dat er meer aandacht komt voor geweld achter de voordeur'

Woensdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop in veel landen wordt stilgestaan bij vrouwenrechten. In Rijswijk leeft vooral het thema veiligheid voor vrouwen. Raadsleden Wil van Nunen (PvdA), Elze Woudstra (D66) en Lara Oude Alink (GroenLinks) willen meer aandacht voor geweld achter de voordeur, dat in Rijswijk vaker lijkt voor te komen dan in de omringende gemeenten.

Door Debbie van Eijk

Op 25 november was het Orange the World-dag en hees wethouder Werner van Damme (VVD) de vlag tegen geweld tegen vrouwen voor het stadhuis. Tineke van de Grampel, rechter in Rotterdam en lid van de Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk, was daar ook bij aanwezig. Zij komt in haar werk regelmatig in contact met geweldsdelicten tegen vrouwen, zoals femicide: een vrouw vermoorden omdat ze vrouw is. De rechter constateert helaas geen afname in het geweld achter de voordeur. Ook de cijfers liegen er niet om: elke acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord. In bijna 6 op de 10 gevallen is de (ex-)partner de vermoedelijke dader. Sybright van Atten, eveneens lid van de Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk, stelde dat alle vormen van geweld tegen vrouwen, voortkomen uit een verkeerde beleving door mannen: “Dat de vrouw een eigendom is, dat je er alles tegen mag zeggen en mee mag doen. Maar een vrouw is geen bezit.”

Veel meer meldingen

In Rijswijk ligt het aantal meldingen over (ex-)partnergeweld de laatste jaren verhoudingsgewijs veel hoger dan in de buurgemeenten. 

'Zelfs in vergelijking met Den Haag meer meldingen in Rijswijk'

Daarop wees Van Nunen de raad in april 2022. “De meldingen over (ex)partnergeweld zijn de laatste jaren in Rijswijk verhoudingsgewijs veel hoger dan in ons omringende gemeenten. Zelfs in vergelijking met de gemeente Den Haag zijn er in het eerste halfjaar van 2022 bij politie en hulpinstanties, zoals Veilig Thuis, volgens het CBS in verhouding meer meldingen in Rijswijk gedaan. Veruit de meeste meldingen komen van vrouwen, die zich door hun (ex)-partner bedreigd voelen”, aldus Van Nunen. Zowel Van Nunen, Woudstra als Oude Alink noemen het “erg zorgwekkend dat deze vrouwen zich onveilig in hun eigen huis voelen.”


Op geweld achter de voordeur wees overigens in december ook Merel van Rooy, PvdA-lid en vrouw van wethouder Gijs van Malsen (ook PvdA). Zij schreef toen een brief naar Groot Rijswijk met een vurig pleidooi voor een veilig thuis, die ze ook publiceerde op LinkedIn. De toen nog kersverse burgemeester Huri Sahin bedankte haar voor het delen, wat aangeeft dat het tegengaan van geweld achter de voordeur ook voor de burgemeester een belangrijk thema is.

'Iedere vrouw moet zich vrij en veilig voelen, thuis en buiten'

Elze Woudstra (D66): “Het is tijd dat er meer aandacht voor komt. Dat het getal genoemd wordt en er niet wordt weggekeken. Thuis en op straat moet je je veilig kunnen voelen. Bij elkaar terecht kunnen als er iets is. Geweld is niet normaal en zeker in je eigen huis niet. Iedere vrouw moet zich vrij en veilig voelen, thuis en buiten.”

Te weinig opvangplaatsen

Over huiselijk geweld in Rijswijk, en waarom het aantal meldingen hier zo hoog ligt, is op dit moment nog een hoop onduidelijk. Wel is zeker dat er nog veel moet gebeuren om de situatie voor vrouwen te verbeteren. In juni 2022 bleek bijvoorbeeld dat er te weinig opvangplaatsen in de regio beschikbaar kunnen zijn in een noodsituatie. Wil van Nunen (PvdA): “Daarom is het des te belangrijker dat er genoeg opvang komt en hulp kan worden geboden door bijvoorbeeld het regionale advies- en meldpunt Veilig Thuis. We moeten hier in Rijswijk ook alle prioriteit aan geven. Door een goede samenwerking tussen Welzijn Rijswijk, politie en scholen kunnen signalen in een vroeg stadium besproken worden en kan er snel worden gehandeld.”

'Niet alleen aandacht op Internationale Vrouwendag'

Lara Oude Alink (GroenLinks): “Het is belangrijk dat iedereen inziet dat dit heel veel voorkomt. Het is al zwaar genoeg om het patroon van partnergeweld te doorbreken. Als samenleving zijn we het aan de slachtoffers verplicht dat zij goed worden opgevangen en we er aandacht voor vragen. Niet alleen op Internationale Vrouwendag, maar iedere dag.”

Expertbijeenkomst

Burgemeester Huri Sahin heeft eind maart een expertbijeenkomst - met betrokken instanties - belegd om het probleem in kaart te brengen en te duiden. Dat vinden de drie raadsleden een goed initiatief: "Met info uit die bijeenkomst hopen we als gemeenteraad stappen te kunnen zetten. Dit betekent meer adequate hulp bieden aan slachtoffers en familie. In de tussentijd zullen we aandacht blijven vragen voor huiselijk geweld.”