Na de bezichtiging kwamen wethouders Gijs van Malsen, Armand van de Laar samen met Rob van den Broeke en Anne Koning nog even bij elkaar in het informatiecentrum RijswijkBuiten.
Na de bezichtiging kwamen wethouders Gijs van Malsen, Armand van de Laar samen met Rob van den Broeke en Anne Koning nog even bij elkaar in het informatiecentrum RijswijkBuiten. (Foto: Frans Limbertie)

Wethouders en gedeputeerde bezoeken De Koploper in RijswijkBuiten

Appartementen voor senioren en studio's voor jongeren. De 135 sociale woningen in De Koploper in RijswijkBuiten zijn bijna allemaal klaar en de laatste woningen worden binnenkort opgeleverd. Ook de provincie Zuid-Holland heeft haar aandeel in de bouw ervan, middels een subsidie van een half miljoen euro. Vorige week kregen wethouders Armand van de Laar en Gijs van Malsen een rondleiding op het wooncomplex. Ook Anne Koning, gedeputeerde bij de provincie Zuid-Holland, was daarbij. “Als provincie letten wij er scherp op dat voldoende betaalbare woningbouw wordt gebouwd in de diverse gemeentes, en daarnaast kennen wij ook in onze ruimtelijke ordening verantwoordelijkheid”, zegt ze.

Door Frans Limbertie

De eerste bewoners hebben inmiddels hun intrek genomen in woon- winkelcomplex De Koploper in Parkrijk, een levendige wijk waar straks veel mensen met plezier zullen gaan wonen. Aan de afbouw van supermarkt Lidl en andere winkels wordt op dit moment druk gewerkt en de ontmoetingsruimte voor de bewoners zal begin deze zomer worden geopend.

Nederland bouwt stug door. De bevolking groeit in rap tempo, dus we moeten wel. Ook in Rijswijk is er de afgelopen jaren al heel wat nieuwbouw bijgekomen. Kijk om je heen, het zal je niet zijn ontgaan. En er komt nog veel meer, want er staat genoeg op stapel de komende jaren. Neem bijvoorbeeld De Bogaard, waar een nieuw stadscentrum zal ontstaan. Prestigieuze projecten, waarvan we hopen dat velen er hun ultieme woongenot zullen vinden. Maar aangezien niet iedereen de financiële middelen heeft om de aanschaf van een dure koopwoning te realiseren, blijft sociale woningbouw belangrijk voor veel groepen. RijswijkBuiten groeit steeds meer en is al bijna niet meer weg te denken uit onze stad. Langs het spoor in RijswijkBuiten zijn tal van nieuwe woningen van verschillende typen gebouwd. 

'Sociale woningbouw blijft belangrijk voor veel groepen'

Er moeten echter ook maatregelen worden genomen om het geluid tegen te houden, zodat mensen stil en rustig kunnen wonen. Hierdoor wordt de bouw van woningen duurder en tegelijkertijd ook de betaalbaarheid voor de huurder. Dankzij de steun van een half miljoen subsidie van de provincie, werd dit mogelijk gemaakt en zijn de 135 sociale huurappartementen in De Koploper nu gerealiseerd. Het is duidelijk dat deze comfortabele duurzame nieuwbouwwoningen gewild zijn, want voor elke appartement zijn gemiddeld driehonderd aanmeldingen binnengekomen.

Meer sociale woningbouw

Rijswijk Wonen directeur Rob van den Broeke leidt ons rond door het wooncomplex voor senioren en we bezoeken een twee- en driekamerappartement. Ruime woningen voor alleenstaanden en voor twee personen. “Op dit moment zijn er relatief veel sociale huurwoningen in Rijswijk, maar de komende jaren loopt dat terug. Daarom is onze ambitie in de toekomst om nog meer sociale huurwoningen te realiseren, zodat we die 35 procent goed op peil houden”, zegt Gijs van Malsen, wethouder die onder meer verantwoordelijk is voor Volkshuisvesting. “Deze 135 sociale huurwoningen in De Koploper zijn in korte tijd neergezet (met de bouw is begonnen in april 2021, F.L.). Enerzijds uniek, en anderzijds hopelijk ook een inspiratie voor meer van dit soort projecten in de toekomst. Daarom juichen wij het toe dat de provincie middels een forse subsidie heeft bijgedragen.” Daarnaast vindt de wethouder doorstroming belangrijk. “Ik sprak net een mevrouw die hier alleen komt wonen en zelf een ruime vierkamerflat achterlaat. In haar oude woning kan dan weer een stel wonen voor wie de woning past bij hun huidige gezinssituatie.”

Namens bouwondernemer Dura Vermeer loopt Bjorn rond op het complex. Hij is, zoals hij het zelf zegt: “van huis uit timmerman”, maar elke dinsdag en donderdag is hij aanwezig om toekomstige bewoners van dienst te zijn bij mogelijke klachten. “Er zijn altijd nog wel wat 'dingetjes' waar naar gekeken moet worden. En dat doe ik dus. Leuke baan hoor.” Als Bjorn geen groot gezin had zoals nu, zou hij absoluut in De Koploper kunnen wonen. “Ideale ligging, nieuwbouw en het ziet er gezellig uit. Allemaal pluspunten. Lijkt me prima hier.”



V.l.n.r.: wethouder Armand van de Laar, wethouder Gijs van Malsen, gedeputeerde Anne Koning en directeur Rijswijk Wonen, Rob van den Broecke.