Vanaf 22 maart kunnen inwoners van Rijswijk subsidie aanvragen om een plantsoen in de straat te vergroenen, samen met minstens twee buren.
Vanaf 22 maart kunnen inwoners van Rijswijk subsidie aanvragen om een plantsoen in de straat te vergroenen, samen met minstens twee buren. (Foto: Pixabay)

Rijswijkers kunnen binnenkort stukje groen ‘adopteren’

Cultuur

De Gemeente Rijswijk wil bewoners meer betrekken bij het groenbeheer. Dit doet de door Rijswijkers groen te laten ‘adopteren’. Hoe dat kan, is vanaf 1 maart - vandaag dus - te lezen op samen.rijswijk.nl

Om Rijswijk groener te maken, hoef je niet per se een hele tuin te hebben. Het kan ook door een geveltuintje aan te leggen, plantjes of bloemen te poten in de aarde rondom een boom, of door zogenaamde ‘groenvlakken’ in een straat samen met buren aan te pakken. Op de website zijn verschillende ideeën te vinden.

Spelregels

Op de website staan ook de spelregels om deze zogenoemde ‘Groene Initiatieven’ te beginnen. Zo is een geveltuintje één tegel (30 cm) breed en mag hij niet dieper uitgegraven worden dan 30 centimeter. Ook moet er een doorgang blijven op de stoep van minstens 1,5 meter breed. 

Subsidie

Wie met minimaal twee buren een stuk in de straat wil vergroenen, kan hiervoor subsidie aanvragen. Het gaat om een bedrag van maar liefst €250. Daar kun je heel wat plantjes voor kopen. De subsidie kan vanaf woensdag 22 maart worden aangevraagd via de website, met een beschrijving van de plannen en schriftelijke toestemming van de medebewoners.