De schilderijen worden opgehangen met v.l.n.r. Dennis, Brandon, Mark en Jaylynn.
De schilderijen worden opgehangen met v.l.n.r. Dennis, Brandon, Mark en Jaylynn. (Foto: RH)

Op 14 plekken in Rijswijk schilderijen van Kinderschilders

Cultuur

Twaalf kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 hebben met beeldend kunstenaar Ben Stolk 40 schilderijen gemaakt, geïnspireerd op veertien verschillende locaties. Donderdag 2 maart hielpen Brandon en Jaylynn wethouder Mark Wit met het ophangen van de eerste vier schilderijen in de het Stadhuis.

Door Robert Heijdemann

“Echte Rijswijkse locaties zoals Kinderboerderij Het Akkertje, de Natuurtuin in het Elsenburgerbos, Bogaard Stadscentrum, Museum Rijswijk en het stadhuis zien we terug in de schilderijen”, vertelt organisator Dennis van Beek van Haaglanden Beweegt. Hij is enthousiast. “Een mooie promotie van Rijswijk. Een leuke kunstroute, die de mensen in beweging zet en een fantastische uitdaging voor de kinderen.”

Ondergaande zon

Een ware expeditie zette Ben Stolk in gang. Op vijf verschillende dagen gingen de kids op onderzoek uit op de verschillende locaties. Ter plaatse maakten ze in een tekenboek schetsjes van wat zij leuk vonden. Het leuke was dat elk kind weer wat anders zag. “Ik liep in de bloementuin in het Elsenburgersbos”, legt Jaylynn ons uit. “Op dat moment ging net de zon onder, in zulke mooi kleuren. Ik wist gelijk wat ik wilde maken.” Brandon zag van alles op de kinderboerderij. “Hele aparte dieren. Best moeilijk om te kiezen. Tot er een gewone kip kwam aanhobbelen. Heel nieuwsgierig en heel gewoon, maar daardoor juist heel bijzonder.” Hij koos dan ook voor de kip.

Snelle schilders

Met alle schetsen gingen ze vervolgens een dag naar de bibliotheek. Daar kregen ze de ruimte om met verf aan de gang te gaan. “De één had wat meer ervaring dan de ander, maar bij allemaal was de inzet 200%”, horen we van Dennis. “Er was zelfs een snelschilder die in een kwartier al een compleet schilderij afleverde.” Aan het eind van de dag stonden er veertig schilderijen gereed om een plekje te krijgen op een van de locaties.

Publieksruimte

Donderdagochtend, al vóór de opening van de verschillende loketten op het stadhuis, is het druk in de publieksruimte. Er wordt hard gewerkt. Magneethaakjes worden aan de muren bevestigd. Bij de stoelen voor de wachtende burgers, naast de loketten. Op de tafel liggen vier schilderijen gereed. Als ook wethouder Mark Wit arriveert, gaat het spektakel van start. Mark is onder de indruk van het niveau van de schilderijen. Als wethouder ook van Cultuur is hij blij met de ‘Kinderschilders Kunstroute’. “Alle mensen die de komende weken een ronde maken langs de verschillende locaties en dan natuurlijk de grote creativiteit van de kinderen.” Na een kennismaking gaan Brandon, Jaylynn en wethouder Wit aan de gang om voor elk schilderij het best passende plekje te vinden.

Rijswijkse Kunstroute

De komende dagen krijgen de resterende 36 schilderijen een plaatsje op de andere locaties. “Vanaf maandag 6 maart hangen alle schilderijen en is de Rijswijkse Kinderschilders Kunstroute compleet en klaar om gelopen of gefietst ter worden. In één keer, of in delen”, legt Dennis uit. De opa’s en oma’s, tantes en ooms van de kunstenaars hebben zich al aangemeld om met hun kleinkind, neefje of nichtje de schilderijen te gaan bekijken. De route is ook digitaal te vinden bij de verschillende lagere scholen, bij Bogaard Stadscentrum en bij de gemeente. De schilderijen zijn te zien tot en met 7 mei.