In februari deed burgemeester Huri Sahin een oproep aan Rijswijkse jongeren die, vanwege het bereiken van de kiesgerechtigde leeftijd, voor het eerst mogen stemmen.
In februari deed burgemeester Huri Sahin een oproep aan Rijswijkse jongeren die, vanwege het bereiken van de kiesgerechtigde leeftijd, voor het eerst mogen stemmen. (Foto: Screenshot YouTube)

Iets minder jonge kiesgerechtigden in Rijswijk dan gemiddeld

Politiek

Nederland telt 13,3 miljoen mensen die mogen stemmen tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op woensdag 15 maart. Onder hen zijn 800 duizend jongeren die voor het eerst voor de Provinciale Staten mogen stemmen. Dat blijkt uit cijfers die het CBS op 3 maart bekendmaakte. In Rijswijk zijn er meer oudere dan jongere kiesgerechtigden.

Daarmee volgt Rijswijk de landelijke trend. Gemiddeld is in Nederland iets meer dan een kwart (25,4%) van de mensen die mogen stemmen tussen de 18 en 35 jaar. 26,6% is ouder dan 65. Voor Rijswijk liggen deze percentages op 23,3% bij de jongeren en 28,8% bij de 65+ers: een verschil van 2,5%. 

Buurgemeenten

Ter vergelijking: in Den Haag zijn er meer kiesgerechtigde jongeren dan landelijk gemiddeld (28,8%) en in studentenstad Delft al helemaal (36,7%). In Leidschendam-Voorburg juist een stuk minder: slechts 20,5% van de volwassenen die daar 15 maart hun stem mogen uitbrengen, is tussen de 18 en 35 jaar oud. Maar in Wassenaar zijn er nog minder jongeren met stemrecht: 16,6%. Daarentegen is 36,6% van de inwoners met een stempas in hun bezit 65 jaar of ouder: een verschil van maar liefst 20%.

Oproep burgemeester Sahin

Op 24 februari publiceerde de Gemeente Rijswijk een filmpje van burgemeester Huri Sahin, waarin zij Rijswijkse jongeren die voor het eerst mogen stemmen oproept om van die stem gebruik te maken. “Dat je gaat stemmen is belangrijk”, geeft zij in het filmpje aan. “In onze democratie bepalen de inwoners en dus jij, wie de beslissingen nemen over wat er in jouw leefomgeving gebeurt.” Burgemeester Huri Sahin werkte in het verleden als projectleider bij ProDemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. Deze organisatie legt burgers uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat.


Minder kiesgerechtigden

Er mogen bij de Provinciale Statenverkiezingen 2023 minder mensen stemmen dan bij de verkiezingen in 2019; 1,7% minder. Dat komt volgens het CBS omdat er meer mensen bij gekomen zijn die de Nederlandse nationaliteit (nog) niet hebben, en dus nog niet stemgerechtigd zijn.