Op het schoolterrein van ROC Mondriaan zijn genoeg lege plekken, stellen bewoners van de Pauwhof in de wijk Vrijenban vast.
Op het schoolterrein van ROC Mondriaan zijn genoeg lege plekken, stellen bewoners van de Pauwhof in de wijk Vrijenban vast. (Foto: Ronald Mooiman)

Ondanks dik dossier nog geen oplossing parkeeroverlast Pauwhof

Politiek

Vorige maand was het precies 12 jaar geleden dat de ROC Mondriaan-locatie werd geopend in de wijk Vrijenban. Even lang ervaren bewoners van de Pauwhof al parkeeroverlast, die op een doordeweekse dag begint om ongeveer 8 uur en pas weer ophoudt tegen het einde van de middag.

Door Ronald Mooiman

Het ROC Mondriaan stelt volgens Mazer haar parkeerterrein, in tegenspraak tot een gemaakte parkeerplaatsberekening, alleen open voor personeel. “ROC Mondriaan misbruikt de woonomgeving als een verlengd parkeerterrein voor de school. Bewoners hebben absurd veel tijd en energie gestoken in het duiden van de problematiek en het vragen om een oplossing die heel eenvoudig is te realiseren.”

‘List en bedrog’

Buurtbewoners vinden dat de belangen van Pauwhof bewoners “op een trieste wijze” worden geschaad. Volgens Mazer waarschuwden bewoners in het voorbereidingstraject voor de realisatie van de school al voor parkeeroverlast. Daarop werd medegedeeld dat er geen parkeeroverlast zou optreden. Er zouden meer parkeerplaatsen voor leerlingen op het schoolterrein beschikbaar komen dan eerder het geval was bij het Reijnevelt College op dezelfde locatie. Mazer: “Dat er sinds de eerste dag na de opening van het ROC Mondriaan geen leerlingen met de auto op het schoolterrein werden toe gelaten valt regelrecht in de categorie list en bedrog.”

Eenvoudige oplossing

Het Pauwhof dossier zoals bewoners het hebben bijgehouden, beslaat ondertussen 14 ordners gevuld met correspondentie aan en van de school en de gemeente. In augustus 2022 hebben bewoners Henk Roodenburg en Frank Mazer met Hans Schutte, de bestuursvoorzitter van ROC Mondriaan, gesproken en nogmaals uitgelegd dat de oplossing is dat ROC Mondriaan leerlingen laat parkeren op haar schoolterrein.

Op wijkniveau geen parkeerprobleem

“Helaas is er ondertussen een half jaar verstreken en blijft het wederom oorverdovend stil, de minachting spat eraf, behalve dat ROC Mondriaan graag naar de gemeente wijst voor een oplossing in de vorm van parkeerregulering. De Rijswijkse gemeenteraad heeft verleden jaar een motie parkeerregulering voor de straten Pauwhof en Pauwenstein aangenomen. Na het inzicht dat het probleemgebied een klein gebied is, wordt er vervolgens weer naar de wijk Vrijenban gekeken en gesteld dat er op een wijkniveau geen parkeerprobleem is.”

Complex

“Woningbouwvereniging Vidomes heeft tegen hoge kosten haar parkeerterreinen in de Pauwhof afgesloten met slagbomen en bewakingscamera’s opgehangen. Het is de wereld op zijn kop,” vindt Mazer. “Bewoners en de gemeente Rijswijk constateren dat vaak overdag zo’n twintig procent van de parkeerplekken op het schoolterrein leeg is. Dit is voldoende voor de parkerende leerlingen die nu in de Pauwhof parkeren. ROC Mondriaan heeft bovendien nog de mogelijkheid om extra parkeerplekken te creëren op haar terrein. Politieke partijen zoals Rijswijks-Belang, de VVD en Wij. Rijswijk hebben eerder aangegeven dat het Mondriaan het probleem volgens genoemde oplossing moet aanpakken.”

Handhaving en beveiligers

Op dit moment brengt Handhaving Rijswijk af en toe een bezoek aan de Pauwhof, en beveiligers van Mondriaan lopen periodiek een ronde. “ROC Mondriaan vertelt dat er een aantal leerlingen zullen worden overgeplaatst naar een andere locatie. Het raakt echter niet de oorzaak van het parkeerprobleem en het is niet de oplossing. Het is onverteerbaar dat er reeds bewoners zijn verhuisd vanwege de overlast”, aldus Frank Mazer.

‘Genoeg ruimte om te parkeren’

Het ROC Mondriaan reageert als volgt: “We zijn bekend met de klachten omtrent de parkeerproblemen en overlast, en hebben diverse keren erover overleg gehad met buurtbewoners. Er is geen sprake van parkeerdruk. In de wijk is genoeg ruimte om te parkeren, zo blijkt uit een onafhankelijk onderzoek van gemeente Rijswijk. We hechten waarde aan een goede verstandhouding met de bewoners in de buurt.” Het ROC Mondriaan zegt bezig te zijn met oplossingen. “Nu lopen bijvoorbeeld onze eigen beveiligingsbeambten periodiek een ronde in de wijk uit voorzorg dat onze studenten geen overlast bezorgen. Verder hebben we parkeerplekken opengesteld op ons eigen terrein voor onze studenten.”

Geen draagvlak betaald parkeren

Gemeente Rijswijk stelt het volgende in een reactie: “De gemeente heeft onderzocht of betaald parkeren ingevoerd kon worden in de buurt. Hiervoor is een uitgebreide parkeerdrukmeting uitgevoerd met als uitkomst dat er geen hoge parkeerdruk in de buurt is. Daarnaast zijn de bewoners geraadpleegd door middel van een enquête en bewonersbijeenkomsten. Bij de meerderheid van de bewoners is er geen draagvlak voor betaald parkeren.” 

Ingang verplaatst

Over de overlast door de scholieren, zegt de gemeente het volgende: Ten aanzien van de ervaren overlast heeft de gemeente de voetgangersingang aan de Pauwhof verplaatst naar de Broekmolenweg, zodat de leerlingen van ROC Mondriaan niet meer door de Pauwhof hoeven te lopen. De zijingang aan de Pauwhof wordt door middel van een schuifhek ook gesloten. Daarnaast komen de gemeentelijke handhavers een aantal keer per week langs en maakt de gemeente de straten drie keer per week schoon. Op dit moment zijn er geen meldingen van overlast bij de gemeente bekend.”

Vervolg

De betrokken bewoners zijn niet content met deze reacties en hebben een gesprek met de burgemeester aangevraagd. Dat zal naar verwachting volgende week plaatsvinden.