Een informatiebord in een EBS-bus in regio Haaglanden op 7 maart 2023.
Een informatiebord in een EBS-bus in regio Haaglanden op 7 maart 2023. (Foto: Rodi.nl)

Nog 9 stakingen in streekvervoer deze maand

Werken

Morgen, woensdag 8 maart, rijden er opnieuw minder bussen dan normaal in het streekvervoer. Het is de tweede staking van deze maand, maar nog niet de laatste. In maart alleen al volgen er volgens de aankondiging van de vakbonden nog 9 stakingen. In april zullen dat er in de eerste week al 3 zijn.

De stakingen gaan door omdat werkgevers en vakbonden het nog steeds niet eens worden over een nieuw cao. In een persbericht gaf Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV) medio februari aan dat een buschauffeur gemiddeld - inclusief onregelmatigheidstoeslag, vakantiegeld en andere toeslagen - al een goed salaris van 4000 euro per maand verdient. De werkgevers hebben voorgesteld hier 8 procent bovenop te doen; meer is er volgens hen niet te bieden.

Te hoge werkdruk

Volgens veel buschauffeurs klopt deze salarisindicatie echter niet. Ook FNV Streekvervoer geeft aan dat de situatie echt ernstig is. Een buschauffeur in Zwolle gaf in een interview met RTL4. Volgens hem zijn de buschauffeurs vooral ontevreden over de werkdruk, die zo hoog is volgens hem sinds er een systeem van aanbestedingen is: de vervoerder die de gunstigste deal aanbiedt, mag het vervoer in een regio verzorgen. 

Vervoerder met gunstigste deal verzorgt vervoer in regio

In de praktijk leidt dat tot zo efficiënt - en dus goedkoop - mogelijk moeten werken, met zelfs geen tijd om snel naar de wc te gaan. “Er staan rijschema’s op papier, die in de praktijk niet te halen zijn”, aldus de buschauffeur, die zijn werk tientallen jaren met plezier deed. De vakbonden willen, behalve een loonsverhoging van 14 procent, ook dat de werkdruk wordt aangepakt.

15 maart controversieel

Deze week volgt er behalve op woensdag 8 maart ook nog een staking op 10 maart. Dinsdag 14 en 15 maart zijn dan de volgende stakingsdagen. Vooral woensdag 15 maart is een controversieel moment om minder OV te laten rijden: die dag zijn de Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen. 

Overheid moet zich ermee bemoeien

FNV heeft gezegd dat de overheid zich moet bemoeien met de stakingen op de verkiezingsdag: “Als de overheid als opdrachtgever zorgt dat werkgevers in het openbaar vervoer een leefbaar loon en normale werkdruk bieden, dan hoeven de buschauffeurs op 15 maart niet meer te gaan staken en kan iedereen van zijn democratisch recht gebruik maken”, zo zou FNV-bestuurder Marijn van der Gaag hebben gezegd volgens OVPro.

58% in Haaglanden

Op de website van EBS-OV wordt benadrukt dat een deel van de bussen op de stakingsdagen wél rijdt. Het vervelende is alleen dat onduidelijk is welke. Gemiddeld rijdt steeds 40% van het streekvervoer. Maandag 6 maart reed in de regio Haaglanden volgens 9292.nl ongeveer 58% van de EBS-bussen wel. Het stadsvervoer (zoals GVB, HTM en RET) en NS valt buiten deze staking.

Overige bronnen: Nu.nlde Gelderlander