Ook in 2023 werden de terrassen bij Steenvoorde opgefleurd met mooie bloempotten.
Ook in 2023 werden de terrassen bij Steenvoorde opgefleurd met mooie bloempotten. (Foto: Archief/Tino van Dam)

Deze 18 activiteiten zijn er tijdens NLDoet 2023 in Rijswijk

Cultuur

Vrijdag 10 en zaterdag 11 maart is het weer NLDoet. Het Oranje Fonds organiseert dan, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Wij zetten 18 activiteiten die dit weekend in Rijswijk plaatsvinden op een rij.

De meeste activiteiten vinden op vrijdag 10 maart plaats.

Vrijdag 10 maart

Muzikale High Tea

In het padvindershuisje achter de Klaroenstraat is er van 18.30 tot 21.00 uur een Muzikale High Tea voor buurtbewoners. Deze wordt georganiseerd door St. Daylightpoint, die hiervoor vier vrijwilligers zoekt. Het doel is om met elkaar kennis te te maken, met elkaar over koetjes en kalfjes te praten en samen ook karaoke te zingen. Locatie: Steenvoordelaan 364.

Trefpunt Middin opknappen

Aan de Klaroenstraat 119 gaat Stichting Present Den Haag vrijdag 10 maart van 17.00 tot 21.00 uur aan de slag met vrijwilligers. Ze gaan twee kantoortjes verven. Dat is hard nodig, want sinds ze 12 jaar geleden in het pand zijn getrokken, is er niks meer gebeurd. Hiervoor zijn genoeg aanmeldingen.

Koken voor cliënten Middin

Ook hier worden de handen uit de mouwen gestoken door vrijwilligers in samenwerking met Stichting Present Den Haag. Ze gaan in twee shifts een lekkere gezonde maaltijd maken met cliënten van Middin en samen opeten. “Hulpverleners hebben een keer rust, de cliënten krijgen even extra aandacht en samen maken en eten we een lekkere maaltijd.” Dit doen ze van 17.00 tot 21.00 uur aan de Klaroenstraat 119. Er zijn al genoeg vrijwilligers die meedoen.

Knutselen met cliënten Middin

Er is nog een derde activiteit die door Stichting Present Den Haag wordt uitgevoerd, vrijdagavond: knutselen met cliënten. Ook voor deze activiteit geldt dat er genoeg vrijwilligers meehelpen.

Tuin opknappen Smeltkroes

De tuin bij de Smeltkroes staat vol onkruid. Daarom gaan vrijwilligers hier tijdens NLDoet onkruid wieden en de tuin klaarmaken. Het doel: uiteindelijk een belevingsgerichte pluktuin. Denk aan houten bakken waarin kruiden en groenten worden gekweekt. Dit gebeurt vrijdag 10 maart aan het Pieter Postmapad van 10.00 tot 16.00 uur.

Geef Don Bosco kleur

‘Geef ons jeugdcentrum kleur’. Met dat motto wordt Don Bosco aan het Julialaantje 26 vrijdag 10 maart opgeknapt van 13.30 tot 16.30 uur. De tuin moet worden opgeknapt, er is schilderwerk en het hek rond het voetbalveld moet worden gerepareerd. Organisaties Exact HR, Ministerie van Justitie en Veiligheid en Rotaryclub Rijswijk hebben zich alvast aangemeld om te helpen.

Taalwandeling in Rijswijk

Tien vrijwilligers gaan vrijdag 10 maart van 10.00 tot 12.30 uur op Taalwandeling in Rijswijk, vanaf de Dr. H.J. van Mooklaan, met een anderstalige Rijswijker: een mooie manier om kennis te maken met nieuwe bewoners van Rijswijk. De nieuwe bewoners krijgen op hun beurt zo de gelegenheid om de taal te oefenen en leren ook weer meer over Rijswijk. Na de wandeling is er soep. Hiervoor zijn voldoende aanmeldingen.

Warme maaltijden bezorgen

Ook op vrijdag 10 maart bij de Dr. H.J. van Mooklaan: warme maaltijden bezorgen. Van 10.00 tot 13.30 gaan vrijwilligers langs de deuren. Ook hier zijn al genoeg vrijwilligers aangemeld.

Schone speelvelden

Vrijdag 10 maart zet onder meer de Rotaryclub Rijswijk zich in bij de Knaaghof aan de Huis te Landelaan om de konijnen te helpen aan schone speelvelden. Er zijn drie speelvelden waar konijnen om de beurt in kunnen rennen en graven en zo hun natuurlijke gedrag uitoefenen. Nu en dan moeten die grondig worden schoongemaakt. Er zijn genoeg vrijwilligers aangemeld voor deze pittige, maar dankbare klus.

Vossenjacht Vredenburch

Bij woonzorgcentrum Vredenburch wordt vrijdag 10 maart overdag een Vossenjacht georganiseerd voor de bewoners. “Hoe leuk is het om samen met de bewoners op vossenjacht te gaan naar sprookjesfiguren en vragen over mooie gebouwen in de buurt van ons woonzorgcentrum te beantwoorden? Wanneer heb je nou de kans om Roodkapje en de Gelaarsde Kat in het echt tegen te komen?” Na afloop is er koffie of thee met iets lekkers. Ook voor deze activiteit zijn al voldoende aanmeldingen.

Terras Onderwatershof

Bij Cardia Onderwatershof wordt vrijdag 10 maart overdag, door al voldoende vrijwilligers, het buitenterras schoongespoten, worden de bloembakken weer gevuld met plantjes en het tuinmeubilair schoongemaakt en buitengezet. Houten picknicktafels worden afschuurd en in de beits gezet. Kortom: het terras is straks klaar voor de zomer.

Zaterdag 11 maart

Opknappen tuin Steenvoorde

Zaterdag 11 maart wordt van 10.00 tot 16.00 de tuin van de bewoners van Steenvoorde aangepakt. Ook worden er rolstoelen en rollatoren schoongemaakt.

Klussen rond Blub

Aan het Jaagpad 3 wordt het clubhuis van Stichting Waterscouting Dorus Rijkers onder handen genomen. Van 10.00 tot 16.00 voeren vrijwilligers hier zaterdag 11 maart diverse klussen uit: van het snoeien van de haag tot het verven van kozijnen (zowel binnen als buiten). Verder wil de stichting een aantal kampkisten gaan vervangen. Voor deze activiteit worden op het moment van schrijven nog aanpakkers gezocht.


Klussen vorig jaar bij Waterscouting Dorus Rijkers. - Archief/Tino van Dam

Grote klusdag Jaguars

Ook bij Scoutinggroep ‘De Jaguars’ aan het Julialaantje 18 wordt de boel opgeknapt. Op zaterdag 11 maart gaan vrijwilligers er hier voor om van 10.00 tot 16.00 uur daklijsten met daarbij dakgoten te vervangen en te schilderen. Ook willen ze het clubhuis van de scouting verduurzamen. Bijvoorbeeld door de oude TL-verlichting te vervangen door LED-TL.

Buitengewone Buurtwerkplaats

Stichting RijswijkBuitengewoon krijgt tijdens NLDoet de beschikking over hun nieuwe buurtwerkplaats en kleine moestuin in RijswijkBuiten. Hier gaan ze zaterdag 11 maart van 10.00 tot 14.00 uur kleine werkzaamheden, onderhoud aan de bakfiets en moestuinactiviteiten uitvoeren. Dat wordt klussen, bouwen, verven en timmeren. De locatie van de buurtwerkplaats ligt aan de Laan van ‘t Haantje, links naast de ingang van Stal Zegwaard.

Hekwerk landje Sion

Oranjevereniging & IJsclub Sion zoekt nog vrijwilligers om zaterdag 11 maart van 9.00 tot 15.30 samen het hekwerk om het landje te vernieuwen. Verder willen ze zaken gaan bakken om te verkopen en de keet opknappen door te verven en repareren. Met hetzelfde doel worden er spullen verkocht. 

Rijswijks Jeugdtheater

De kledingruimte van RJT aan de Esdoornstraat is een schatkamer vol theaterkleding. Zaterdag 11 maart wordt al deze kleding overzichtelijk opgeborgen. Er zijn al stellages en schappen, maar dat kan beter. Daarom worden er schapdragers opgehangen in een hoge ruimte, schappen op maat gezaagd en gemonteerd en haken bevestigd. Vrijwilligers gaan hiervoor aan de slag van 11.00 tot 16.00 uur.

Mooie dag Steenvoorde

Zaterdag 11 maart van 10.00 tot 16.00 worden de bewoners van Florence Steenvoorde aan de Generaal Spoorlaan verwend met optredens van artiesten en lekkere hapjes.

Voor een compleet en actueel overzicht van NLDoet-activiteiten in Rijswijk en de regio, kijk op www.nldoet.nl.