Hoofdpersonage Kya ontwikkelt in 'Daar waar de rivierkreeften zingen' een innige band met de natuur.
Hoofdpersonage Kya ontwikkelt in 'Daar waar de rivierkreeften zingen' een innige band met de natuur. (Foto: Pixabay)

Boekentip Rijswijkse Buurtbieb

Sinds 28 januari is de nieuwe Netflix-film Where the Crawdads Sing te streamen. De film is gebaseerd op het best verkochte boek van 2022, in het Nederlands vertaald als Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens. De Buurtbieb aan de Esdoornstraat 3a in Rijswijk is in elk geval fan.

Door de Rijswijkse Buurtbieb

Daar waar de rivierkreeften zingen vertelt het verhaal van de hoofdpersoon Kya en begint, eind jaren zestig van de vorige eeuw, met de vondst van een dode jongeman onder een uitkijktoren. Wat er is gebeurd - een ongeluk of een moord -, blijft onduidelijk.

Verlaten

In flashbacks leren we Kya kennen, een meisje dat in haar eentje opgroeit in de zompige moeraslanden van North Carolina, in het zuiden van de VS. De jonge Kya wordt verlaten door haar familie, het schoolsysteem en de maatschappij. Ze is nog heel jong als haar moeder vertrekt, al snel volgen haar zussen en broer dat voorbeeld en uiteindelijk verdwijnt ook haar alcoholistische vader. Vanaf haar zesde jaar leert Kya noodgedwongen te overleven in de natuur. Omdat de dorpsbewoners haar vreemd en vies vinden moeten ze niets van haar hebben. Gaandeweg ontwikkelt de weerbarstige Kya een innige band met de natuur en gebruikt haar kennis om relaties te begrijpen. 

Buitenbeentje

Op een van haar moerastochten ontmoet ze een bioloog in spé. Hij leert haar alles wat ze weet in woorden te vatten en zo maakt ze kennis met de boekenwereld en de kracht van schrijven. Wanneer hij gaat studeren in de grote stad, verdwijnt ook hij weer uit haar leven. Wat overblijft is de behoefte aan menselijk contact. Daarom gaat ze meer naar het dorp en na de ontmoeting met twee jongemannen komt haar leven in een verwarrende stroomversnelling. Dat ze nog steeds het buitenbeentje van de gemeenschap is, komt op een zeer pijnlijke manier aan het licht, wanneer een van de jongens dood wordt gevonden en iedereen beschuldigend naar haar kijkt. De buitenwereld treedt haar territorium binnen en haar hele leven wordt op zijn kop gezet.

Eén met de natuur

Het leven als outcast in een kleine gemeenschap en het leven in en van de natuur wordt in dit boek prachtig beschreven. Bij gebrek aan menselijke interactie zoekt de hoofdpersoon haar heil in de natuur: de meeuwen zijn haar gezelschap en het water voorziet in haar onderhoud. Haar fascinatie voor de natuur groeit elke dag en het is de omschrijving van die natuur en Kya’s beleving waarmee Delia Owens de lezer al snel het verhaal in weet te zuigen.

Het is niet makkelijk om dit boek in een categorie onder te brengen; het heeft elementen van romantiek, mysterie, misdaad en natuurwetenschap. De gedetailleerde beschrijvingen van fauna en flora weerspiegelen de achtergrond van de auteur. Delia Owens heeft als zoöloog en natuurbeschermer vele jaren het wild in Afrika bestudeerd. Eerder publiceerde zij alleen wetenschappelijke werken, om nu op haar zeventigste te debuteren met deze weergaloze roman.

De Ottoburg BuurtBieb aan de Esdoornstraat 3a deelt maandelijks een boekentip met Groot Rijswijk.