Waterplasvorming op een terrein in Pasgeld, januari 2023.
Waterplasvorming op een terrein in Pasgeld, januari 2023. (Foto: Archief/DvE)

Boze organisaties: ‘Door bebouwing Pasgeld straks meer wateroverlast’

Natuurlijk Delfland en Natuur & Milieufederatie Zuid-Holland vrezen voor meer wateroverlast door de bebouwing van Pasgeld, waar komende jaren meer dan 1000 woningen bij komen.

“In januari werden Rijswijk en omgeving geteisterd door langdurige en hevige regenval. Grote plassen, beschadigde funderingen, aangetaste vloeren en ondergestroomde kelders, kruipruimtes en schuren waren het gevolg,” zo schrijft Natuurlijk Delfland. De organisatie vreest voor nog veel grotere waterschade in de toekomst.

‘Niet goed voorbereid’

“Onlangs luidde de dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Delfland, Piet-Hein Daverveldt de noodklok. De gevolgen van een ‘Limburgbui’ zijn groot: ‘zo’n bui zal ook hier veel overlast en schade aan woningen, bedrijven en wegen veroorzaken. Deze grote impact wordt mede veroorzaakt doordat zoveel oppervlak verhard is. Hierdoor kan overtollig regenwater niet makkelijk in de bodem wegzakken en moet het worden afgevoerd’”, zo citeert Natuurlijk Delfland.

'Gevolgen van "Limburgbui" groot'

 “Een onderzoek, uitgevoerd door het gezaghebbende technologisch instituut Deltares, laat zien dat de regio Delfland niet goed is voorbereid op extreme neerslaggebeurtenissen.”

Waterbergingseis

De twee organisaties willen dat de waterbergingseis van de waterschappen flink omhoog gaat, in navolging van de norm die door dijkgraaf Rogier van der Sande van Waterschap Rijnland is opgehoogd van 325 m3 (huizen) of 500 m3 (bedrijfsterreinen) per hectare naar 900 m3. De conclusie die de organisaties trekken: “Dit zal ook in Delfland moeten gebeuren. De omstandigheden voor de bouw van woningen in lage polders zijn hier immers hetzelfde.”

Liever in Plaspoelpolder

Natuurlijk Delfland wijst op de plannen om meer dan 1000 woningen te bouwen in Pasgeld, “een poldertje ingeklemd tussen de Vliet, de Zweth en de Kerstanjewetering”. Ze vinden dat er in plaats daarvan woningen moeten worden gebouwd in Plaspoelpolder, waar veel leegstaande kantoren zijn.

4.500 woningen

Hierop nuanceert de Gemeente Rijswijk dat er in de Plaspoelpolder inderdaad woningen gaan worden gebouwd: 4.500, maar liefst. “Het middengebied van de Plaspoelpolder blijft exclusief bestemd voor bedrijvigheid. Want naast woningen is er ook behoefte aan ruimte voor maakbedrijven en banen. Daarmee heeft de Plaspoelpolder een belangrijke toekomstige functie voor Rijswijk en de regio”, aldus de reactie van de gemeente.

‘Watersysteem functioneert nu al niet’

Natuurlijk Delfland zegt verder over het watersysteem in Pasgeld dat het “nu al niet functioneert” en dat “ingenieursbureau Arcadis, dat vooronderzoek doet naar het Waterhuishoudkundigplan, de bestaande wateroverlast niet kan verklaren.” De organisatie wijst er ook op dat Pasgeld grenst aan het sterk versteende RijswijkBuiten. “Desondanks stelt de huidige wethouder, Van der Laar, dat woningbouw in Pasgeld zal leiden tot een toekomstvaster watersysteem en vermindering van de wateroverlast. Hoe dit moet is echter onduidelijk”, zo besluiten ze hun pleidooi.

Reactie van de gemeente

De gemeente reageert: “Over water, klimaat, grondwaterpeil en verantwoordelijkheden rondom water heeft gemeente Rijswijk onlangs op de gemeentewebsite uitleg gegeven, zie www.rijswijk.nl/hoog-grondwaterpeil-rijswijk.” 

Verder is de gemeente zich bewust van water als belangrijk onderwerp: “Water is een belangrijk onderwerp bij nieuwe gebiedsontwikkelingen."

'Daarom is het belangrijk om te gaan stemmen'

"Niet alleen vanwege de huidige waterhuishouding, maar ook vooral vanwege de verandering van het klimaat en verwachte piekbuien.”

"Daarom worden bij alle gebiedsontwikkelingen grondige onderzoeken uitgevoerd naar onder andere de waterhuishouding, de normen voor waterberging, en naar de rioolcapaciteit. Toekomstige ontwikkelingen worden hierin meegenomen. Op dit moment werkt de gemeente aan een robuust waterbeheersysteem dat voldoet aan de norm van het Hoogheemraadschap van Delfland.”

Hoogheemraadschap kijkt mee

De gemeente licht toe: "Het hoogheemraadschap kijkt namelijk met alle plannen mee, bepaalt de normen en het grondwaterpeil en is hiervoor het eerste aanspreekpunt. Het hoogheemraadschap heeft dus een belangrijke taak. Daarom is het belangrijk om te gaan stemmen op 15 maart 2023 bij de waterschapsverkiezingen.”

Meer waterberging

Tot slot legt de gemeente uit: "De gemeente stelt zelf ook regels voor water, bijvoorbeeld in de nieuwe Hemelwaterverordening. Deze verplicht ontwikkelaars om meer waterberging en afvoer te maken in de gebouwen dan vroeger het geval was.”