Schrijvers Marjon Hoffman en Ernst Jan van Rossen, hier in de Rijswijkse Schouwburg, kennen elkaar van hun werk in de reclamewereld.
Schrijvers Marjon Hoffman en Ernst Jan van Rossen, hier in de Rijswijkse Schouwburg, kennen elkaar van hun werk in de reclamewereld. (Foto: Debbie van Eijk)

Theatervoorstelling 'De regels van Floor' is perfect voor kinderen vanaf 8 jaar - én hun ouders

'Eigenlijk werd de vraag een beetje: wat is voor een kind nou echt "de hel"?'

Wie kent de hitserie 'De regels van Floor' niet? Hij is gebaseerd op de al even populaire, gelijknamige boekenserie van schrijfster Marjon Hoffman. Sinds medio december kunnen fans van Floors regels genieten in het theater. En er is goed nieuws: 25 maart komt Floor met haar familie naar de Rijswijkse Schouwburg! Hoffman schreef de toneelversie samen met Ernst Jan van Rossen uit Rijswijk.

Door Debbie van Eijk

Er zijn van die toneelstukken waar je als ouder niet alleen heen gaat omdat ze leuk zijn voor je kind, maar ook omdat je er zelf echt van geniet. Zo'n toneelstuk is De regels van Floor. De theaterversie heeft behoorlijk wat pit, maar dat maakt 'm juist zo leuk - vooral voor kinderen die zelf ook weleens 'wat de fok' roepen, hun middelvinger opsteken of zich ergeren aan hun puberende grote broer. Het is een lichtvoetige, vrolijke voorstelling die door de knappe variatie in scènes blijft boeien.

Schrijfster Marjon Hoffman brak in 2003 door met de kinderboekenserie 'De regels van Floor'. Inmiddels heeft ze 21 Floor-boeken geschreven. Nog steeds wordt de serie verslonden door jonge lezers, vooral meisjes. Wat Floor zo'n populair personage maakt? Marjon: "Floor doet dingen uit goede bedoelingen, het komt alleen niet altijd zo uit. In de boeken leert ze levenslesjes, in de vorm van regels. Maar soms neemt ze ook stelling in de vorm van een regel, dan vindt ze ergens iets van." 

Het publiek ziet dan ook bij aanvang van het stuk al tientallen regels weergegeven in een soort lichtkast rondom het podium. Iedere scène levert Floor een nieuw inzicht op; wanneer dat gebeurt, licht de betreffende regel op. 

'Die Canta moest erin'

En dat is niet het enige mooie special effect in het toneelstuk. Zo verschijnt er een enorme ijsberg op het toneel, én er doet een Canta mee, zo'n rood autootje. Een echte. Marjon: "Die Canta moest en zou erin." Ernst Jan: "De scènes met die Canta zijn geweldig. Dat kan je alleen bereiken als je een echte Canta hebt."

Schrijfproces

In 2018 werden de Floor-boeken verfilmd door AVRO. Het eerste seizoen won meteen de prestigieuze Emmy Kids Award. In 2021 benaderde theaterproducent Senf de schrijfster. Of ze een toneelversie wilde schrijven. Marjon vroeg haar oud-collega en goede vriend Ernst Jan of hij wilde helpen. Hij is tekstschrijver van oorsprong, werkte heel lang in de reclamewereld. Ook schreef hij columns voor het Financieele Dagblad en reclameblad Adformatie. "We gaan allebei graag naar het theater," vertelt Marjon. De theaterversie hangt uiteindelijk tussen de boeken en de serie in: "De serie en boeken waren een soort naslagwerk voor ons. We zijn daarin gaan kijken, wat is er bruikbaar?" Ernst Jan: "Op toneel is het heel anders, maar we zagen er ook meteen kansen in. Omdat je daar dingen duidelijk kunt maken die je niet in de boeken kunt zeggen." Andersom geldt dat ook: het oorspronkelijke plan om Floors gedachten met een tweede stem te weergeven - zoals je dat in boeken kan -, werd geschrapt. Verder was het "even zoeken naar een lange verhaallijn". Marjon: "Eigenlijk werd de vraag daarbij een 

beetje: wat is voor een kind nou echt 'de hel'?"

De verhaallijn

Floor is, zoals de meeste meiden in groep 8, bezig met de eindmusical. Ze is niet heel blij als ze hoort over haar rol - ze speelt een ijsberg -, maar het nieuws dat haar ouders dezelfde dag brengen, is nog veel erger. Na de zomervakantie zullen ze verhuizen naar een suf dorp aan de andere kant van het land! En dat terwijl ze met haar BFF naar dezelfde middelbare school zou gaan. Ook haar oudere broer (Max Laros) is faliekant tegen dat vooruitzicht, want hij speelt gitaar in een vette band waarmee hij juist op het punt staat door te breken. Het verzet tegen hun ouders begint. Intussen hebben die zo hun eigen issues. Floors vader (gespeeld door cabaretier Rutger de Bekker) wil 'zijn mannelijkheid' hervinden en haar moeder (bekende actrice Eva Poppink) is niet alleen jaloers op zijn nieuwe werkgeefster, maar zoekt ook krampachtig naar manieren om 'zen' te worden. Komt het allemaal nog goed? Natuurlijk, maar niet op een manier die je zou verwachten.


Naar 'De regels van Floor'

De regels van Floor (8+) speelt zaterdag 25 maart twee keer in de Rijswijkse Schouwburg. De eerste voorstelling is om 16.00 uur, de tweede om 19.30 uur. Kaarten zijn beschikbaar via rijswijkseschouwburg.nl (zonder streepje). Budgettip: gebruik promocode school2223 en je kan al voor 15 euro naar binnen! (Niet van toepassing op reeds gekochte kaarten.)

Floor (hier Saïda Manar Alami Chentoufi) te midden van haar ouders (Rutger de Bekker en Eva Poppink) en broer (Max Laros).
(Hier komt een foto van het toneel
Schrijvers Marjon Hoffman en Ernst Jan van Rossen kennen elkaar van hun werk in de reclamewereld.
Floor (hier Saïda Manar Alami Chentoufi) te midden van haar ouders (Rutger de Bekker en Eva Poppink) en broer (Max Laros).