De wethouder bij de plek waar een station voor een lightrail komt.
De wethouder bij de plek waar een station voor een lightrail komt. (Foto: Remie Kranendonk)

'Provincie aanwezig in Rijswijk'

Armand van de Laar weet als wethouder (Stadsontwikkeling, Mobiliteit, Grondzaken en Participatiebeleid en 2e locoburgemeester) alles over de invloed van de provincie op Rijswijk. Daarnaast staat hij als lijstduwer op plek 48 voor de partij D66 Zuid-Holland. Tijd voor een paar vragen.

Wat doet een lijstduwer?

"Hiermee geef ik aan dat ik D66 steun. Ik ga zelf niet naar de provincie, maar mensen kunnen wel op mij stemmen. Het is vaak moeilijk om een keuze te maken op wie je moet stemmen. Dan kan het fijn zijn als je iemand kent op de lijst."

Waarom koos u voor D66?

"In 2006 stond D66 er slecht voor. Toen wilde ik de partij steunen die zo veel voor mij heeft betekend: kansengelijkheid, goed onderwijs, homorechten. Meer nog dan een verkiezingsprogramma vind ik de waarden waar D66 voor staat het belangrijkste. ‘Vrijheid in verbondenheid’ spreekt mij daarin het meest aan. Je mag en moet in staat zijn zelf keuzes te maken, en daarbij hou je rekening met de ander. Je vormt immers samen je buurt, je stad."

Welke problemen die ertoe doen voor Rijswijk wil D66 aanpakken?

"Bovenaan de agenda staat het terugdringen van de stikstofuitstoot. Dat is als inwoner van Rijswijk misschien een ver-van-je-bedshow, maar wel erg belangrijk voor mensen die een huis zoeken of willen genieten van de natuur. D66 wil sowieso investeren in de natuur en biodiversiteit, ook belangrijk voor onze stad. Daarnaast moeten we onze bedrijventerreinen opknappen. Ook onze winkelcentra kunnen een steuntje in de rug gebruiken. De provincie moet daarbij helpen."

"Ten slotte groeit het aantal verkeersdeelnemers. Tegelijkertijd willen we de leefbaarheid in de stad verbeteren. Kijk naar de Geestbrugweg. De brug is van de provincie en speelt daarmee een belangrijke rol in dit gebied. De leefbaarheid van de Rijswijkers mag er door extra woningen in Den Haag niet op achteruit gaan."

Behalve wethouder voor Rijswijk, is Armand van de Laar ook portefeuillehouder Investeren in Bereikbaarheid in de MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag), een samenwerkingsverband van 23 gemeenten. In een eerder interview gaf hij aan: "Gemeenten zijn geen eilandjes."

Waarom is samenwerking met de regio belangrijk?

"Het rijk heeft in november 4,8 miljard euro gereserveerd voor de bereikbaarheid van onze regio. Namens de 23 gemeenten maakte ik deel uit van het onderhandelingsteam. Als onderdeel van de plannen krijgen we in RijswijkBuiten een station voor een lightrail. Dat is een enorme mijlpaal. Zoiets krijg je niet voor elkaar zonder de regio. Je moet je krachten bundelen. Daarnaast geldt voor veel onderwerpen dat gemeentegrenzen er niet toe doen. Niet voor ondernemers, niet voor luchtkwaliteit, niet voor vogels, om maar eens wat te noemen. Dus je moet samenwerken."

U maakte vlogs over de invloed van de provincie op Rijswijk. Kunt u drie plekken noemen?

"Het werk van de provincie is vaak heel onherkenbaar voor mensen. Terwijl de provincie op zo veel plekken in Rijswijk aanwezig en van invloed is. Ik voel een verantwoordelijkheid om dat concreet te laten zien. Bijvoorbeeld de Hoornburg (eigendom van de provincie), 135 betaalbare woningen in RijswijkBuiten (met maar liefst een half miljoen gesubsidieerd) en Landgoed Te Werve (subsidies voor cultureel erfgoed)."

Hoe zijn de vlogs tot stand gekomen?

"Op de fiets gesprongen en de stad in! Dat is uiteindelijk het mooist aan het werk van een wethouder, je komt overal in de stad en ontmoet de meest verschillende mensen. Een voorrecht!"

De vlogs van de wethouder zijn te bekijken via deze link: http://bitly.ws/BhPb.