De eerste aanwezigen tijdens de koffieochtend. De hele ochtend is het een komen en gaan. Allemaal komen ze voor een gezellig praatje, een kop koffie of thee en wat lekkers.
De eerste aanwezigen tijdens de koffieochtend. De hele ochtend is het een komen en gaan. Allemaal komen ze voor een gezellig praatje, een kop koffie of thee en wat lekkers. (Foto: Robert Heijdemann)

Koffieochtenden tegen 'Eenzaamheid met hoofdletter'

Elke dinsdag van 10 tot 12 uur is er een koffieochtend in de Leeuwendaalkerk aan de Oranjelaan: een plek waar mensen makkelijk binnen kunnen lopen en koffie kunnen drinken.

Door Robert Heijdemann

Het is nog fris op straat, op deze dinsdagochtend. Er valt zelfs natte sneeuw. Voor de Leeuwendaalkerk aan de Oranjelaan 62 staat een ‘banner’ die vertelt over de koffieochtend en voorbijgangers uitnodigt binnen te komen. Binnen is het gezellig, ruim 20 bezoekers staan of zitten met elkaar te praten, er wordt gelachen en de lucht van verse koffie komt ons tegemoet.

Er zijn veel trouwe bezoekers. Dominee Hans van 't Hoff: “Af en toe is het net één grote familie. Je leert elkaar beter kennen en vertelt ook veel aan elkaar. Ook komen er regelmatig problemen langs. Met ons netwerk proberen we daarbij te helpen.” Het onderwerp ‘eenzaamheid’ komt bij de bezoeken ook aan de orde. “Mensen blijven langer thuis wonen, hebben vaak een klein sociaal netwerk en weinig of geen familie. We spreken wel mensen die de hele week geen bezoek krijgen. Dat is triest.” Hij noemt het ‘Eenzaam met een hoofdletter’ waarmee we anno 2023 te maken hebben.

Enkele decennia terug waren er zo’n negental punten in de Rijswijkse wijken waar je kon binnenlopen voor gezelligheid. In nieuw Rijswijk worden wel nieuwe initiatieven ontwikkeld. Maar dat geldt niet voor Oud Rijswijk. Met het sluiten van het oude raadhuisje in park Hofrust is er geen (niet-commercieel) aanbod meer.

Vrijwilligers organiseren nu de wekelijkse een koffieochtend in Oud Rijswijk. Elke derde woensdag van de maand wordt er daarnaast een maaltijd geserveerd. Kijk voor meer informatie op www.leeuwendaalkerk.nl.


Bewonersinitiatieven willen terug naar Marimbahal

Het tekort aan binnensportfaciliteiten is groot en neemt toe. De Muziekbuurt heeft dringend behoefte aan een wijkhuiskamer en ruimte voor activiteiten. Het college van B en W wil een plan gaan maken om de Marimbahal op te knappen. Raadsleden wierpen dinsdagavond 7 maart tijdens de Forumvergadering hun licht op het voorstel.

Door Robert Heijdemann

"Wij willen dolgraag weer net als vroeger de Huiskamer van de Muziekbuurt zijn", aldus Ineke van Vliet van de VBS, Vereniging Buurtraad Steenvoorde. Zij sprak voorafgaand aan de vergadering de raadsleden toe. "Tien jaar geleden moesten we verhuizen naar een school. Dat werd geen succes, omdat we overdag daar niet welkom zijn. We hebben nu nog slechts 20-25% van het aantal activiteiten van 2013 over."

Bewonersinitiatieven

Bewoners stuurden eerder al een mail naar de gemeenteraad. Nu worden in Studio Welzijn activiteiten georganiseerd, maar hier moeten ze weg om plaats te maken voor woningen. "Speelgoeduitleen Speel-o-theek en kledingruil Krijgdekleertjes Rijswijk zijn opgezet door Zora Dimitrova en Lydia van Stokhum, enthousiaste buurt bewoners uit de Muziekbuurt. Zij draaien volledig op vrijwilligers. Het zijn goedlopende projecten en voor elke beurs beschikbaar", vertelt Elly Swinkels, secretaris Bewonersorganisatie Muziekbuurt.

De bewonersorganisatie wil graag snel terug naar de Marimbahal, waar vele jaren tal van activiteiten werden georganiseerd. "De bingo's staan nog vers in het geheugen van de buurtbewoners", aldus een woordvoerder van de bewonersvereniging. "We hebben al plannen. 's Ochtends ouderen en eenzame buurtgenoten die gezellig koffie komen drinken. Maar ook voor 's avonds, met een betaalbare warme maaltijd."

In de vergadering stelden de raadsleden vragen aan wethouder Larissa Bentvelzen (BVR, o.a. Sociaal Domein). "Is de exploitatie wel sluitend te maken?", vroeg Rens Veerman (D66) zich af.

Lees verder op pagina 3