Om 10.00 uur is de opening door wethouder Larissa Bentvelzen. “Alle kinderen hebben talenten, misschien nog verborgen. Met de Ontdekkers kunnen ze die ontdekken en ontwikkelen.
Om 10.00 uur is de opening door wethouder Larissa Bentvelzen. “Alle kinderen hebben talenten, misschien nog verborgen. Met de Ontdekkers kunnen ze die ontdekken en ontwikkelen." (Foto: RH)

Feestelijke viering van 12,5-jarig jubileum De Ontdekkers

Onderwijs

De Refleks-locatie aan de Schaapweg is woensdag 26 april de plek waar zo’n 200 kinderen los kunnen gaan. Met activiteiten die zij leuk vinden. Wethouder Larissa Bentvelzen opent, samen met haar zoon, om 10.00 uur de viering van het 12,5-jarig jubileum van de Ontdekkers.

Door Robert Heijdemann

“Alle kinderen hebben talenten. Met de Ontdekkers kunnen ze die ontdekken en ontwikkelen”, vertelt Larissa. Dat doen de Rijswijkse kinderen van 2 tot en met 12 jaar tijdens de gratis vakantieactiviteiten en de naschoolse cursussen van zes lessen. Jaleesa Lubis van Haaglanden Beweegt: “Een mooi voorbeeld is de jongen die tijdens een vakantie hier leerde schaken. Daarna ging hij naar een schaakclub en nu speelt hij voor het Nederlands Kampioenschap”.

Kinderen betrokken bij programma

Welzijn Rijswijk startte in 2010 met De Ontdekkers. Door de grote toeloop van kinderen groeide het project snel. Tien jaar geleden kwam Haaglanden Beweegt in beeld. “In overleg hebben we toen ook afgesproken dat bij de activiteiten de thema’s sport, cultuur, natuur, taal en techniek centraal staan”, vult Melissa aan. Op de vraag wat het geheim is van het succes antwoordt ze: “Het programma, dus de activiteiten en de cursussen wordt gemaakt in overleg met de 20 basisscholen in Rijswijk. Leerlingen geven aan wat ze leuk vinden.”

Brochure naar de scholen

“Wanneer de brochure met het aanbod is gedrukt, gaan we langs de scholen. Veel activiteiten zijn al een kwartier nadat ze op de website staan volgeboekt”, geeft Jaleesa aan. Een paar voorbeelden van nieuwe activiteiten in de voorjaarsvakantie? Knutselen aan het knutselkasteel, de spelencompetitie bij XL Games. En de cursussen grafitti, skateboarden, circus en proefleslab. Kinderen vinden het leuk om te sporten, muziek te maken en creatief bezig te zijn.

Stormbanen en gamen

Al direct na de start vermaken de kinderen zich. Er zijn springkussens, stormbanen, heel veel leuke spellen en je kan geschminkt worden, maar ook boogschieten en meedoen aan Expeditie Robinson. Ook zijn er gamecases, zodat ze tussen al dat gespring even kunnen uitrusten met een potje FIFA.

De Ontdekkers

De Ontdekkersbrochure wordt vier keer per jaar verspreid onder scholen in Rijswijk. Volg De Ontdekkers op instagram @ontdekkersrijswijk en Facebook/DeOntdekkersRijswijk.nl of kijk op www.ontdekkersrijswijk.nl.