Julia en Manuel begrijpen snel wat teveel water betekent voor een stadswijk.
Julia en Manuel begrijpen snel wat teveel water betekent voor een stadswijk. "Het water loopt het huis in", vertelt Julia. Manuel maakt zich vooral druk om de auto die onder water staat. (Foto: Robert Heijdemann)

Watermarkt wordt wedstrijdterrein

Water is belangrijk. Om te drinken, te douchen, om het toilet door te spoelen. Maar teveel water door regen geeft overlast met straten die blank staan. Zaterdag 6 mei werd in Rijswijk de Watermarkt georganiseerd. Met veel informatie, maar ook een wedstrijdje regenton aankoppelen en een watertafel tegen wateroverlast in de wijk voor de kleinste bezoekers.

Door: Robert Heijdemann

"Schoon water is niet vanzelfsprekend en het is belangrijk om ons hier bewust van te zijn. In ons dagelijks leven gebruiken we veel water, bijvoorbeeld om te drinken, te douchen of het toilet door te spoelen. Maar ook voor onze voedselproductie en het schoonmaken van onze straten hebben we water nodig", vertelt wethouder Mark Wit bij de start van de Watermarkt om 11.00 uur.

Regenton aankoppelen 

Geen standaardopening voor Mark. Hij mag in een wedstrijdje laten zien hoe snel hij een regenton aan de regenpijp kan koppelen. Met een regenton vang je regenwater op om bijvoorbeeld planten water te geven. Mark vraagt een bezoeker. Dat wordt AndrĂ©, die is direct enthousiast. Een echte competitie wordt het, uiteindelijk wint Mark. 

Die vertelt: "Ons drinkwater wordt gemaakt van water uit de rivieren en het diepe grondwater. Het is belangrijk om dit water schoon en gezond te houden. Het begint allemaal bij het zuiveren van afvalwater, dat weer terug stroomt naar rivieren en beken. Van dit water wordt ook drinkwater gemaakt. Het water moet dus zo schoon mogelijk zijn."

Breed aanbod op Watermarkt

Op de Watermarkt is er voor elk wat wils. Marktkraampjes met informatie over riolering, zwerfafval, of het klimaat. Maar ook over het hergebruik van water, wateropvang en tuininrichting. Een reinigingswagen en een inspectiewagen die dagelijks onderweg zijn om het rioolnet in goede conditie te houden staan opgesteld. Aan de watertafel kunnen kinderen, de nieuwe generatie, zien wat er gebeurt in de stad als het hard en lang regent en de riolen kunnen al dat water niet verwerken. 

Geen frituurvet en verf

Het is belangrijk dat we ons water goed beschermen en zuiveren, zodat we het kunnen blijven gebruiken. "Zowel de klimaatverandering als het gedrag van de mens bedreigen de kwaliteit van ons water. Door meer te vergroenen en door beter op te letten met wat je in het riool gooit, kunnen mensen een bijdrage leveren aan schoon en gezond water.

Alles wat je door de gootsteen of de wc spoelt, komt in het riool terecht. Zolang het om afvalwater van afwas, douche of toiletbezoek gaat, is dat prima. Maar spoel geen frituurvet, verfresten of medicijnen door de gootsteen of het toilet. Dit geeft verstoppingen en storing in het zuiveringsproces", benadrukte de wethouder aan het eind van zijn betoog.