Een kassier scant met plezier de boodschappen van Gijs van Malsen voor de Voedselbank.
Een kassier scant met plezier de boodschappen van Gijs van Malsen voor de Voedselbank. (Foto: Robert Heijdemann)

Volle containers voor de Voedselbank

Al voor de start van de actie voor de Voedselbank om 9.00 uur op zaterdag 6 mei melden de eerste klanten van Plus Jongenotter zich met gevulde mandjes bij Harley. Zij staat bij de rolcontainers. "Overweldigend die reacties", zegt Harley van Welzijn Rijswijk, zij is ook ambassadeur van deze actie. "Deze actie brengt mensen in beweging". De score aan het eind van de dag: 67 kratten met levensmiddelen.

Door: Robert Heijdemann

Buiten voor de winkel is ook ambassadeur Martine Koopman, voorzitter van de Rijswijkse Sportraad, druk met de laatste voorbereidingen. Henk Baars, vicevoorzitter van de Voedselbank Haaglanden is blij. "Het aantal gezinnen dat afhankelijk is van de Voedselbank stijgt, daarom zij we enorm gelukkig met alle initiatieven. Op dit moment hebben we 2600 monden te vullen".

Schrijnende situatie

René Marquard van de website InRijswijk.com: “Het is soms schrijnend om te zien wat mensen te besteden hebben en dan is de Voedselbank een goed vangnet”. Richard Jongenotter sluit zich daarbij aan: "Deze actie voor de Voedselbank is hoog nodig. Er is op dit moment een schreeuwend tekort aan producten terwijl het aantal deelnemers stijgt”.

Voor elkaar kunnen zijn

In de winkel vult wethouder Gijs van Malsen zijn boodschappenwagentje. Hij vertelt: "We zien steeds meer mensen die de eindjes maar moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Dat is ontzettend naar". Terwijl hij vier potjes pindakaas in het karretje doet, horen we van hem dat de gemeente heeft besloten de Voedselbank extra subsidie toe te kennen. "We kijken minder naar elkaar om, dat leidt ook tot eenzaamheid, tot stress en tot armoede. Deze actie bewijst dat wij er als Rijswijkers voor elkaar kunnen zijn". Ook Gijs gaat met zijn wagentje langs Harley.