Leden van de percussieband dagen de kinderen uit mee te doen en muziek te maken.
Leden van de percussieband dagen de kinderen uit mee te doen en muziek te maken. (Foto: Robert Heijdemann)

Rehobothschool is winnaar Afvalrace


Kinderen van vier basisscholen leverden dinsdagmiddag een sportieve strijd om als school winnaar te worden van de Afvalrace 2023. Het afgelopen jaar hielden zij de omgeving van hun school afvalvrij. De winnaar is de Rehobothshool geworden. "We hebben hard gewerkt om al het plastic en blikjes op te ruimen. De wisselbeker gaat nu met ons mee", vertelt één van de leerlingen, terwijl zijn klasgenoten juichen.

Door Robert Heijdeman

In de grote zaal van De Schilp aan de Schaapweg was het slotevent. Hier konden de 141 leerlingen extra punten scoren met vier spellen. Van het schieten met een pijl en boog op afval en door een stormbaan naar afvalbakken rennen tot een afvalmemory spel en een zwerfafvalkwartet. Maar voor het zover was zorgde een percussieband ervoor dat de stemming er goed in kwam.

"Jullie hebben hard gewerkt, ik heb gehoord van de Zwerfafvalbrigade wat jullie in regen en wind hebben gedaan. Naast plastic zakken en etensbakjes zijn ook veel sigaretten, peuken en kleine stukjes plastic verzameld. Het is fijn dat het schoon is maar het is ook belangrijk dat al het afval dat in de natuur komt snel wordt opgeruimd", vertelt wethouder Mark Wit de kinderen.

Geen snippertje afval

De scholen die meededen zijn de Wethouder Brederodeschool, De Voorde, Montessori Parkrijk en de Rehobothschool. Deze scholen hebben voor de Afvalrace een stuk van de wijk in de buurt van de school geadopteerd. De leerlingen hebben het hele schooljaar ervoor gezorgd dat er in hun gebied geen snippertje afval blijft rondslingeren. Mensen van de Rijswijkse Zwerfafvalbrigade gingen regelmatig kijken bij de scholen om te zien hoe schoon het bleef. Dat levert namelijk punten op voor de Afvalrace. De leerlingen van de Rehobothschool zijn de winnaars. De Helden-van Rijswijkwisseltrofee zal een mooi plekje krijgen!