Anne en Caroline op het bankje voor de stal, vergezeld door de kippen en de varkens.
Anne en Caroline op het bankje voor de stal, vergezeld door de kippen en de varkens. (Foto: RH)

Goed bezig bij De Drassige Driehoek

Een beetje verborgen tussen het groen scharrelen kippen en varkens rond. Een paar geiten komen nieuwsgierig kijken. Het is de Kinderboerderij De Drassige Driehoek. Al zo’n vijftig jaar in stand gehouden door vrijwilligers uit de buurt.

Door Robert Heijdemann

De Drassige Driehoek is het stukje Rijswijk, dat grenst aan Delft, tussen de Lange Kleiweg en de achterzijde van de huizen aan het Jaagpad. Tot de vroege jaren ‘70 van de 20e eeuw in gebruik door de gemeente voor opslag voor straatmateriaal, zoals grind en stenen. Zonde, vond de buurt. En uiteindelijk verdween de werf en de Drassige Driehoek werd opgeknapt. Er kwam een buurthuis, speeltuin De Dras en kinderboerderij De Drassige Driehoek.

De saamhorigheid in dit wijkje van Rijswijk is groot. “Het is een beetje een dorp, iedereen kent elkaar. Vroeger was hier zelfs een kruidenierswinkeltje waar de boodschappen werden gedaan”, vertelt Anne. Tegenwoordig gaan ze naar Delft voor de inkopen. Samen met Caroline is ze al veertien jaar actief met de Kinderboederij. “Wij zitten in de stichting, maar met de leden van acht families doen we het lopende onderhoud. Elke zondagochtend worden de stal en het terrein schoongemaakt”, horen we van Caroline. Ze koesteren hun vrijwilligers. Ze laat een lijst met namen zien. “Dat is een mestlijst, de vrijwilligers die eens in de maand aan de beurt zijn om anderhalf uur op de zondagochtend uit te mesten. Er is een jongen van achttien jaar, die al negen jaar elke zondag trouw komt helpen. Hij houdt van de natuur en wil later boswachter worden”.

“Toen wij begonnen waren onze kinderen heel jong. We zagen elkaar regelmatig op het consultatiebureau en toen de toenmalige vrijwilligers ermee stopten, namen wij het over. Wij houden beiden van de natuur en dieren”, legt Anne uit. “Wat is er nu mooier dan jonge kinderen hiermee in aanraking te brengen, zo vlak bij je huis?” Caroline beaamt dit. “Eigenlijk moet je in alle wijken zo’n groen stukje hebben.”

De kinderboerderij zamelt elke zondag tussen 10 en 12 uur kleine kapotte elektrische apparaten in voor Wecycle. “Dat zorgt ervoor dat de grondstoffen van deze apparaten een nieuw leven krijgen. Dit is goed voor het milieu en je steunt ons ook. Daar zijn wij en vooral de dieren blij mee”.

De vrijwilligers van de kinderboerderij hebben zelf met elkaar een groen sedum dak gemaakt op de stal. "Van de gemeente krijgen we veel hulp. Zij betalen het voer en de dierenarts. Toen we begonnen was de stal aan vervanging toe, dat heeft de gemeente geregeld. Ook voor groot onderhoud springen ze bij en omdat de grond zo drassig was, hebben zij drainage aangelegd”, vertellen Anne en Caroline. 

De vrijwilligers van de kinderboerderij hebben zelf met elkaar een groen sedumdak gemaakt op de stal. - RH