Comedy professor Maarten Vissers met zijn ‘studieboeken’.
Comedy professor Maarten Vissers met zijn ‘studieboeken’. (Foto: Robert Heijdemann)

1 aprilgrappen? Doen! Maarten Vissers: ‘Humor redt levens’

Werken

De Rijswijkse Maarten Vissers maakt graag grapjes. “Humor en de lach die het veroorzaakt, lossen veel problemen op”, vertelt Maarten. Als stand-up comedian staat hij op de Nederlandse podia en laat de mensen lachen. Ook geeft hij bedrijfsworkshops over humor op de werkvloer. “Humor is een wondermiddel voor het oprapen, maar mensen laten het liggen”.

Van kinds af aan doet Maarten niets liever dan mooie dingen maken en daar anderen mee vermaken. “Het besef kwam pas laat dat je van die creativiteit ook een carrière kan maken”, vult hij aan. Daarvoor was Maarten al afgestudeerd en meerdere jaren werkzaam als civiel ingenieur. Zijn werk bleek een goede proeftuin voor zijn latere training ‘Humor loont’ die hij geeft bij bedrijven en organisaties. 

Fascinatie voor de grap 

Maarten heeft namelijk de natuurlijke neiging om problemen met humor en een glimlach te lijf te gaan. Dat viel ook collega’s op. “Op advies van een collega stapte ik in 2017 voor het eerst op een stand-up comedy podium. Veel bekende cabaretiers, zoals Theo Maassen en Hans Teeuwen, zijn ooit ook op die manier begonnen.” Het eerste optreden was een succes en Maartens fascinatie voor de grap was geboren. Hij reist sindsdien Nederland door om mensen te laten lachen. Van Maastricht tot Den Helder, hij heeft in vrijwel het hele land opgetreden. Zo ook in de Rijswijkse Schouwburg. Maarten, met een lach op het gezicht: “Het leven is niet altijd leuk, maar met humor maak je het leuk”.

Comedy professor

Als afgestudeerd ingenieur is Maarten nieuwsgierig naar hoe alles werkt, maar tegenwoordig ligt de focus op de werking van grappen. Zijn boekenplank gevuld met comedyboeken levert hem de naam ‘Comedy professor’ op. “De positieve resultaten van humor zijn wetenschappelijk bewezen. Tijdens het lachen maak je onder andere het ‘knuffelhormoon’ oxytocine aan en de pijnverzachter endorfine. Daarom voelt lachen zo prettig. Bovendien zorgt oxytocine ervoor dat mensen emotionele band met elkaar aangaan. De lach is niets voor niets de tweede emotie die baby’s ontwikkelen.“ Maarten is niet alleen grappig in theorie. Naast de ervaring op de planken schrijft hij ook voor humoristische televisie en podcasts. Voor ons interview hebben we gekozen voor het Bakery Café van Bakkerij Bosman. Maarten komt binnen met een brede smile op zijn gezicht. Zijn enthousiasme ontgaat ook andere gasten niet. Maarten is een mensenmens, hij geniet van de gezellige sfeer.

Humor loont

Hij vertelt: “Sinds een half jaar geef ik ook trainingen en workshops aan organisaties over het toepassen van humor op de werkvloer. Je kan meer uit je carrière of organisatie halen door het bewust toepassen van humor. Humor verbindt, maakt weerbaar, vermaakt, raakt, ontlaadt, relativeert, nivelleert, overtuigt, valt op en redt zelfs levens. Zo worden mensen met humor sympathieker en meer competent geacht en maken ze sneller promotie”. Maarten legt uit dat het niet zo moeilijk is als veel mensen denken om anderen aan het lachen te maken. “Het is te leren met een aantal simpele tools. Je moet het vooral gewoon doen” Dit alles leer je bij de trainingen ‘Humor loont’. De training is een activiteit waarbij uiteraard veel te lachen valt. Ideaal voor teambuilding en persoonlijke ontwikkeling. Meer Maarten: http://maartenvissers.nl/ en https://www.humorloont.nl/.