Een aantal van de leerlingen vraagt waarom ze een helm moeten dragen. Na het antwoord: “We willen niet dat er wat op jullie hoofd valt”, kijken ze toch met een schuin oog omhoog naar de boortoren.
Een aantal van de leerlingen vraagt waarom ze een helm moeten dragen. Na het antwoord: “We willen niet dat er wat op jullie hoofd valt”, kijken ze toch met een schuin oog omhoog naar de boortoren. (Foto: Robert Heijdemann)

College Tour voor basisscholieren afgetrapt met indrukwekkend bezoek aan Energy Cave

Getooid met gele helmen bekijken kinderen van Rijswijkse scholen dinsdagmiddag 28 maart de boortoren in de Plaspoelpolder. Zij zijn in de Energy Cave, het voormalige Shell-gebouw bij de Lange Kleiweg, en maken hier de komende weken kennis met verschillende beroepen.

Door Robert Heijdemann

“Zo, wat gaaf”, zegt Ayla, die over drie maanden twaalf wordt. Zo’n echte boortoren heeft ze nog nooit gezien. Zelf weet ze al wel wat ze wil worden: advocaat. Tijdens de eerste les van de College Tour krijgen de kinderen een rondleiding door de Energy Cave, waar het allemaal draait om geothermie, oftewel aardwarmte.

Tijdens de rondleiding worden de leerlingen volledig ondergedompeld in de wereld van energietransitie en geothermie. Het is allemaal nieuw, en reuzespannend. “Kunnen we niet in de put vallen?”, vraagt een meisje, nadat ze net hoort dat die 400 meter diep is. Als ze hoort dat het boorgat daarvoor te klein is, is ze gerustgesteld.

Voordelen aardwarmte

Aardwarmte is een duurzame energiebron. De warmte uit de aardwarmtebron, diep in de grond, is CO2-vrij. Het is daarom een goed alternatief voor fossiele brandstoffen, zoals gas en benzine. Met de Rijswijkse boortoren, een cadeau van Shell, wordt onderzoek gedaan naar de verschillende technieken. Door excursies, gastcolleges en masterclasses voor het basis- en voortgezet onderwijs, worden jongeren bij de Energy Cave enthousiast gemaakt voor technische opleidingen.

College Tour

Aan het eind van de basisschool maken de kinderen een keuze voor een vervolgopleiding. Dan is het handig als je wat meer weet van de verschillende beroepen. “Ze krijgen elke week bezoek van een andere professional. Die vertelt over zijn werk en de kinderen kunnen vragen stellen”, legt Laura Kraan van Haaglanden Beweegt uit. Zij begeleidt deze College Tour.

Vandaag is wethouder Mark Wit (o.a. Energietransitie) op bezoek. De kinderen zijn vooral benieuwd naar wat hij als kind wilde worden. “Toen ik negen jaar was wilde ik architect worden. Daarom ben ik bouwkunde gaan studeren”, vertelde hij. Die kennis gebruikt hij als wethouder niet meer. “Had u dan niet voor wethouder kunnen studeren?”, is de logische vraag die hij krijgt. “Ja, daarvoor is er geen opleiding”, gaf hij als antwoord. Als wethouder moet je van heel veel verschillende onderwerpen op de hoogte zijn. Hij geeft de kinderen nog een goede raad: “Veel leren en kennis opdoen. Dat is later altijd handig.”


Lidl in RijswijkBuiten geopend met 1 minuut gratis winkelen

Woensdagochtend 29 maart om negen uur in de ochtend is het nieuwe Lidl-filiaal aan de Porseleinvlinderstraat 15 in RijswijkBuiten geopend. De eerste klant was Maaike; zij won de loterij en mocht één minuut gratis winkelen.

Door Robert Heijdemann

Al vóór de klok van half negen staat bij de nieuwe Lidl veel publiek. In de lucht hangt een zeppelin en overal hangen vlaggen. “Wel makkelijk, een supermarkt in de buurt”, zegt een wachtende klant. Alle aanwezigen krijgen een lot. Om negen uur wordt met hulp van wethouder Werner van Damme het winnende lot getrokken. Maaike is de gelukkige winnaar. “Ik had het helemaal niet verwacht. Er zijn zoveel mensen!” Ze woont zelf in de wijk Sion en is hier met haar tweelingzus Anouk en vader Fred.

€288,25 in één minuut

Met een druk op de rode knop wordt om negen uur de nieuwe Lidl geopend. Geholpen door haar zus, vader en winkelpersoneel, gaat Maaike met een winkelkarretje de winkel door. Half hollend, want een minuut gaat snel. Wanneer ze uiteindelijk bij de kassa is, wordt de inhoud van de kar geteld. De score: maar liefst €288,25. Alle andere klanten krijgen een bos bloemen.


De nieuwe Lidl is onderdeel van complex De Koploper en is centraal gelegen in de wijk. Op de begane grond bevindt zich niet alleen de Lidl, maar ook een ontmoetingsruimte. Bewoners van RijswijkBuiten zijn hier welkom voor een kop koffie en een praatje. Ook is er plaats voor workshops en andere wijkactiviteiten. Naar verwachting wordt de ontmoetingsruimte deze zomer geopend.


Week van het Geld

Nog tot en met vrijdag 31 maart wordt in Rijswijk de 12e editie van de Week van het Geld gevierd. Tijdens deze week wil de gemeente kinderen en jongeren leren hoe zij verstandig om kunnen gaan met geld. Zie http://bit.ly/3M5tBXH voor meer informatie.

Maaike wint de loterij en mag met vader en zus in één minuut een boodschappenkarretje vol laden.