Melding van een CO2-lek in de AH aan het Bogaardplein.
Melding van een CO2-lek in de AH aan het Bogaardplein. (Foto: Rene Hendriks/Regio15)

Geld voor Sterpassage

Negen gemeenten in Friesland, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Zuid-Holland krijgen geld van minister Micky Adriaansens om hun winkelgebied of -straat te verbeteren. In totaal gaat het om 18 miljoen euro. Rijswijk is een van de drie gemeenten in Zuid-Holland die een bedrag krijgen toegekend. Hiermee wordt de Sterpassage in winkelcentrum Bogaard nog meer verbeterd. 

Het gebied van de Sterpassage ondergaat momenteel ingrijpende metamorfose. Het overdekte winkelcentrum is onlangs gesloopt. In de vrijgekomen ruimte komen twee gebouwen, The Orchard I en The Orchard II. Het gebied krijgt winkels, horeca, maar voor ongeveer een derde ook nieuwe woningen.

CO2-melding

Het filiaal van Albert Heijn aan het Bogaardplein is zaterdagavond 25 maart ontruimd. Dit gebeurde naar aanleiding van een koolstofdioxidemelding. 

De koolstofdioxide (CO2) ontsnapte uit de koelinstallatie, waar het werkzaam in was als koelmiddel. Hoewel CO2 van zichzelf niet giftig is, kan het in grote hoeveelheden zuurstof uit de lucht verdringen. Om die reden werd de supermarkt ontruimd en gesloten. 

Intussen werd een monteur van het bedrijf dat de koelinstallatie had geleverd opgeroepen. Uit voorzorg rolde de brandweer de blusrobot LUF60 naar binnen. Hier zit een grote ventilator op, waarmee het uitgestroomde koelmiddel naar buiten geblazen kan worden.

Traumahelikopter A4

Een rijbaan van de A4 was dinsdagmiddag 28 maart enige tijd afgesloten na een onwelwording van een automobilist, midden op de rijbaan richting Rotterdam, onder het viaduct met de Prinses Beatrixlaan. De bestuurder van een touringcar plaatste zijn voertuig voorzichtig achter de auto bij wijze van buffer. Politie, Rijkswaterstaat, de ambulancedienst en de traumahelikopter met het MMT uit Rotterdam werden gealarmeerd. Als gevolg hiervan moest de rijbaan richting Rotterdam geheel worden afgesloten. De patiƫnt is uiteindelijk met spoed naar een ziekenhuis vervoerd.