Jacqueline, Claudia en een aantal deelnemers met het bord ‘Trefpunt Rijswijk’, dat eind december in het oude raadhuis van de muur is gehaald. Dat krijgt weer een nieuw plekje op de nieuwe locatie.
Jacqueline, Claudia en een aantal deelnemers met het bord ‘Trefpunt Rijswijk’, dat eind december in het oude raadhuis van de muur is gehaald. Dat krijgt weer een nieuw plekje op de nieuwe locatie. (Foto: RH)

Zó ervaren deelnemers Trefpunt het Huis van de stad Rijswijk

Cultuur

“We waren er best zenuwachtig over, onze verhuizing. Maar het is hier best leuk. We krijgen weer een verse warme maaltijd en we gaan bij Trias muziek maken”. Aan het woord is één van de deelnemers van het Trefpunt, de dagbesteding van Welzijn Rijswijk in het Huis van de Stad.

Door Robert Heijdemann

“We zitten hier nu voor de tweede week”, legt coördinator Jacqueline Spaans uit. “In het begin keken de deelnemers de kat uit de boom. Maar inmiddels voelen ze zich hier goed thuis.” Sinds jaar en dag was dagbesteding gevestigd in het oude raadhuis in Park Hofrust. En sinds dit nieuwe jaar in het nieuwe Huis van de stad Rijswijk. Na Trias zijn ze de tweede groep bewoners; een beetje de kwartiermakers voor de bibliotheek en de gemeente.

Stoelyoga

Jacqueline over het Trefpunt: “We zijn vijf dagen in de week open. Senioren komen hier één, maar ook wel twee of drie dagen naartoe om een gezellige dag te hebben. We beginnen natuurlijk met koffie, daarna is er bewegingsles, zeg maar stoelgymnastiek. Dat kan ook yoga of dansen zijn, allemaal op de stoel en met muziek. Daarvoor komt een speciale leraar. Voor de senioren is de beweging heel belangrijk”.

Verse groente

Tussen de middag wordt er een warme maaltijd geserveerd. “Dat was wel even een aandachtspunt. In het oude raadhuis was er een eigen keuken. Die hebben we hier niet. Maar daar hebben we eigenlijk een heel bijzondere oplossing voor gevonden. De kok van Tennispark Overvoorde heeft het in de ochtenduren rustig en bood aan wel te willen koken. Dat betekent verse maaltijden met verse ingrediënten. Ik kan wel zeggen, dat wordt op prijs gesteld. De komst van de kok elke dag met de maaltijden is een moment waar naar wordt uitgekeken,” vertelt Jacqueline lachend.

De komst van de kok is een moment waar naar wordt uitgekeken

Het Huis van de Stad is nog nieuw. “Dat biedt ook veel mogelijkheden voor de activiteiten die we ‘s middags doen. We hebben hier nu al Trias, maar ook straks de bibliotheek in huis. Met Trias zijn we al aan het kijken wat we bij hen kunnen doen. Met muziek, beweging en wie weet wat nog meer. Zo willen we dat ook met de bibliotheek gaan bekijken. Dat kan voorlezen zijn aan kinderen, maar ook naar bijeenkomsten gaan. Of luisteren naar een schrijver die langs komt.” Jacqueline ziet heel veel mogelijkheden. “We maken de wereld van onze deelnemers weer een stuk groter.”

Tweede groep?

Alle dagen zit het Trefpunt vol. “Alle dagen komen hier gemiddeld zo’n 12 deelnemers. De leiding hebben mijn collega Claudia en ik, daarbij geholpen door veel, heel trouwe, vrijwilligers, zoals vandaag Sabine. Zonder die vrijwilligers zou het simpelweg niet gaan.” De deelnemers worden doorverwezen door casemanagers van Cardia en Florence, maar ook door huisartsen en de thuiszorg. En natuurlijk door de seniorenadviseurs.

Volksziekte nummer 1

Jacqueline tot slot: “Wat we wel zien, is de toename van de deelnemers met beginnende dementie en de ziekte van Parkinson. Nu komen die op de maandag en de vrijdag. Maar we verwachten dat dit snel niet meer lukt. Niet voor niets wordt dementie volksziekte nummer 1 genoemd. Daar zal dan wel een oplossing voor moeten komen. Misschien wel een tweede groep.”