Al ruim drie weken is er officieel sprake van een griepepidemie in Nederland. Vorige week was er vooral een toename te zien van griepachtige klachten onder 65-plussers.
Al ruim drie weken is er officieel sprake van een griepepidemie in Nederland. Vorige week was er vooral een toename te zien van griepachtige klachten onder 65-plussers. (Foto: Pixabay)

Rijswijkse huisarts: ‘Griep? Bel alleen in deze gevallen’

Zorg

De griepepidemie houdt voor de derde achtereenvolgende week aan. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Nivel, die woensdagmiddag 11 januari zijn gepubliceerd. Bij de huisarts hebben ze het druk met bepalen of een patiënt wel of niet gezien moet worden op de praktijk. Barbara de Doelder, huisarts in Rijswijk en voorzitter van de huisartsenvereniging Hadoks, gaf aan Omroep West tips over hoe patiënten dat zelf kunnen bepalen.

Hadoks is een nieuwe organisatie. Deze huisartsenvereniging, waar Rijswijkse huisarts Barbara de Doelder voorzitter van is, ondersteunt huisartsen in Haaglanden in hun dagelijks werk met concrete, praktische ondersteuning. Dat huisartsen in onze regio momenteel kampen met grote drukte door de griepepidemie, geven zij aan op hun website: “Momenteel lopen de wachttijden aan de telefoon en op de Hadoks huisartsenposten helaas op. We doen er alles aan om onze patiënten allemaal zo snel mogelijk te helpen. Helaas kan het zijn dat u langer moet wachten voordat u wordt geholpen.”

Wachttijden lopen op

Thuisarts.nl

Daarnaast verwijst Hadoks naar websites die mensen met gezondheidsklachten kunnen helpen beslissen of het überhaupt nodig is om de huisartsenpost te bellen: thuisarts.nl en moetiknaardedokter.nl. Aan Omroep West vertelt huisarts De Doelder dat mensen moeten bellen als ze benauwd zijn, steeds zieker en zieker worden, suf en/of verward, óf opnieuw koorts krijgen na een koortsvrije periode. Dit laatste is omdat er in dat geval sprake kan zijn van een longontsteking. De Rijswijkse huisarts geeft verder aan dat griep opeens begint, in volle hevigheid. Veel mensen zeggen grieperig te zijn terwijl ze slechts een verkoudheid hebben.

Derde week griepepidemie

Uit de nieuwste cijfers van Nivel, het centrum voor gezondheidsonderzoek dat elke week gezondheidscijfers over Nederland publiceert, blijkt dat er nog steeds sprake is van een griepepidemie, die officieel in week 51 begon. Toen waren er voor het eerst deze winter meer dan 60 patiënten met griepachtige klachten op 100.000 inwoners, waarvan minstens 10% daadwerkelijk een influenzavirus had. Boven die cijfermatige grens is er een griepepidemie. Het Nivel sprak in week 50 al over een griepepidemie. Het aantal mensen met griepachtige klachten is toegenomen: in week 1 lag dat aantal zelfs gemiddeld boven de 100 per 100.000 inwoners. Dat is veel hoger dan vorig jaar rond deze tijd.


De cijfers van Nivel, dat wekelijks gezondheidscijfers over Nederland publiceert, van woensdagmiddag 11 januari. - Nivel

Vooral meer 65-plussers griepachtige klachten

Het valt Nivel op dat vooral meer ouderen van 65 jaar en ouder met griepachtige klachten bij de huisarts komen. Naast het griepvirus gaan er in Nederland andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus, het coronavirus SARS-CoV-2, het humaan metapneumovirus en het rhinovirus.