De huizenprijzen in Rijswijk daalden in de laatste drie maanden met gemiddeld 5,9%.
De huizenprijzen in Rijswijk daalden in de laatste drie maanden met gemiddeld 5,9%. (Foto: Pixabay)

Huizenprijzen dalen ook in Rijswijk, eengezinswoning vaak onbetaalbaar

Financieel

Vandaag publiceert NVM, de belangenorganisatie voor ruim 4.300 aangesloten makelaars en taxateurs, de nieuwste woningmarktcijfers. Deze gaan over het vierde kwartaal van 2022. NVM is blij dat het woningaanbod de laatste tijd verruimt, maar maakt zich zorgen over ontwikkelingen in de nieuwbouw: “Het is zeer de vraag of nieuwbouw wel haalbaar, schaalbaar en betaalbaar blijft.”

Er staan steeds meer woningen te koop. Bij NVM-makelaars in Nederland momenteel bijna 35.000: een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De huizenprijzen dalen licht. “Daarmee komt de koopwoningmarkt in wat rustiger vaarwater”, is de conclusie. De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in Nederland is in de laatste drie maanden van 2022 €407.000,-, een daling met 3,7% ten opzichte van het 3e kwartaal 2022. Ondanks deze daling werd 45% van alle verkochte woningen in het laatste kwartaal van 2022 nog steeds boven de vraagprijs verkocht. Maar sprake van een omslagpunt is er wel: voor het eerst sinds negen jaar daalt de gemiddelde verkoopprijs op jaarbasis met 6,4%, terwijl die prijs het afgelopen jaar nog met zo’n 20% op jaarbasis steeg.

Zorgen bij makelaars

Dat klinkt allemaal gunstig voor woningkopers, maar toch maakt NVM zich zorgen, vooral over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente. De organisatie is hoe dan ook blij dat het woningaanbod verruimt en daarmee ook de keuzes voor de woningkoper. Maar: “We zijn er echter nog niet. De bevolking groeit door en daarmee ook de vraag naar woningen. De ontwikkeling van het aanbod kan dat niet bijbenen en schiet nog steeds tekort. De zorg blijft dat we de woningvraag niet aankunnen als het aanbod niet serieus toeneemt.”

46% minder nieuwbouw verkocht

Vooral de nieuwbouw wordt gezien als een zorgenkind. De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is € 498.000,=, ruim meer dan het gemiddelde van € 407.000,= voor een bestaande woning. Ten opzichte van het vorige kwartaal is het aantal nieuwbouwtransacties 20% lager en vergeleken met een jaar geleden zelfs 46%. Dit vergroot de financiële druk op nieuwbouw. Deze neemt verder toe door sterk gestegen grond- en bouwkosten en de hypotheekrente.

Eengezinswoningen onbetaalbaar

Het is nu aan provincies en gemeenten om letterlijk ruimte te bieden aan de woningbouw

NVM: “Het is voor ons zeer de vraag of nieuwbouw wel haalbaar, schaalbaar en betaalbaar blijft. Kopers trappen op de rem en ontwikkelaars en bouwers maken ook pas op de plaats. Nieuwbouw is een essentiële pijler onder de woningbouwopgave van Minister de Jonge. Zijn ambities en opgave zijn duidelijk en daar ondersteunt de NVM de minister graag met raad én daad. Het is nu ook aan de provincies en gemeenten om de handdoek mee op te pakken en letterlijk ruimte te bieden aan de woningbouw. Het is daarbij zaak goed te weten wat kopers zoeken. Zo zijn eengezinswoningen populair maar nu voor een groeiende groep onbetaalbaar.”

Cijfers in Rijswijk

Voor Rijswijk zijn de cijfers als volgt. In het vierde kwartaal 2021 is het aantal verkopen gedaald met 10% (133 woningen) en ten opzichte van het voorgaande kwartaal zijn er 15,8% meer woningen verkocht. De prijzen ten opzichte van een jaar geleden zijn gedaald met 0,1% en ten opzichte van het voorgaande kwartaal gedaald met 5,9%. De gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in Rijswijk bedraagt momenteel €402.284,-. De gemiddelde verkooptijd bedraagt 33 dagen: dat is 5 dagen meer dan een jaar geleden. 38,4% van de verkochte woningen wordt boven de vraagprijs verkocht.