Britta (42, links) kan inmiddels om haar lekke autoband lachen. Haar nicht Isabella (20, rechts) gelooft dat vrijdag de dertiende best pech kan brengen.
Britta (42, links) kan inmiddels om haar lekke autoband lachen. Haar nicht Isabella (20, rechts) gelooft dat vrijdag de dertiende best pech kan brengen. (Foto: Rodi.nl)

Extra pech op vrijdag de 13e? ‘Mijn autoband was vanochtend lek’

Cultuur Straatpraat

Vandaag is het vrijdag de 13e. Wij vroegen enkele voorbijgangers op straat in Rijswijk wat dit voor hen betekent.

“Ik geloof er niet echt in, maar sta er altijd wel even bij stil als het vrijdag de dertiende is”, aldus Jan (63). In zijn zwarte sweater met de tekst ‘dikzak’ is hij een opvallende verschijning. Hij heeft hem zelf ontworpen, geïnspireerd door het populaire merk RUMAG. 


Jan gelooft niet in de extra pech, maar staat er wel altijd even bij stil dat het vrijdag de 13e is.
 - Rodi.nl

Mensen willen wel vaker met hem op de foto, vaak voor Instagram of Facebook. Jan heeft zojuist geluncht bij ‘de EPO’ (European Patent Office), waar hij vroeger werkte. Ooit studeerde hij aan de Technische Universiteit (TU) Delft. Misschien maakt zijn technische scholing hem een nuchter mens. Dat is hij in elk geval wel: “Vrijdag de dertiende wordt geassocieerd met astrologie. Moet ik daarin geloven? Dertien is maar een getal.” Op de vraag of hij ook niet een klein beetje voorzichtiger dan normaal is, vandaag: “Je moet altijd voorzichtig zijn. Als je over het zebrapad loopt bijvoorbeeld, altijd even links en rechts kijken.” Bijgelovig is Jan dus niet. Hoewel? “Om een ladder loop ik toch liever heen in plaats van eronderdoor. Je moet het noodlot niet tarten.”

Geen ongeluksgetal

Even verderop komt Alexandra (26) net de bus uit. Zij komt uit Oekraïne, waar vrijdag de 13e nooit een rol van betekenis heeft gespeeld. In het Engels vertelt ze: “We maken er hooguit een grapje over, in films en op social media. Dan halen we grappen uit met vrienden. In Oekraïne gelooft niemand er echt in.” In Nederland valt het tegenwoordig over het algemeen ook wel mee met het bijgeloof, maar vroeger werden huizen met nummer 13 nog weleens overgeslagen. Of hotelkamers. Dat herkent Alexandra totaal niet. “Ik heb wel gehoord dat getallen een belangrijke rol spelen in andere landen. In Japan bijvoorbeeld, daar komt nummer 4 niet voor in liften.”


Alexandra (26) komt uit Oekraïne, waar geen enkel getal ongeluk brengt. - Rodi.nl

“Is het vrijdag de dertiende?”, reageert een voorbijganger wanneer hij wordt aangesproken. “Nog niet bij stilgestaan.” Dat geldt ook voor de rest van het gezelschap. Bijgeloof lijkt niet erg te leven in Rijswijk. Of de mensen die wél zenuwachtig worden van vrijdag de dertiende, zitten veilig binnen in hun huis. Hoewel, ‘veilig’? Het is een algemeen gegeven dat de meeste ongelukken in en rond het huis gebeuren.

Lekke autoband

Iemand die deze vrijdag in elk geval pech heeft gehad, is Britta (42). Zij is vandaag speciaal naar Rijswijk gekomen met haar twee jonge kinderen om met haar nicht Isabella (20), die in Rijswijk woont, te winkelen in de Bogaard. Op de vraag of ze weten wat voor dag het vandaag is, antwoord Isabella meteen: “Vrijdag de dertiende!” Britta valt haar bij: “Nou, ik heb in elk geval al pech gehad vandaag!” Vanochtend, toen ze haar kinderen goed en wel in de auto had geïnstalleerd, wilde ze wegrijden en bleek haar autoband lek. De schade: tweehonderd euro. Gelukkig kan ze erom lachen. Of de pech door deze dag komt? “Nee, dat geloof ik niet. Maar ik vind het wel geestig dat het juist op vrijdag de dertiende gebeurde.”