Als de bandleden op de foto gaan, brengen ze In the Mood van Glenn Miller ten gehore.
Als de bandleden op de foto gaan, brengen ze In the Mood van Glenn Miller ten gehore. (Foto: Robert Heijdemann)

Rijswijkse ‘The Swinging Oldtimers’ viert 20-jarig jubileum

Cultuur

Ze bestaan al twintig jaar: Rijswijkse bigband en dansorkest ‘The Swinging Oldtimers’. Dat vierden ze afgelopen vrijdag in wijkcentrum Stervoorde.

Door Robert Heijdemann

Big Band/Dansorkest ‘The Swinging Oldtimers’ werd opgericht op 10 januari 2003 door de Rijswijkers Marjan en Cees van Delft. Afgelopen vrijdag vierden de leden het 20-jarig jubileum tijdens de repetitie met koffie en gebak in de grote zaal van Stervoorde. In april komt er nog een echte jubileum-uitvoering.

Droom

Oprichter Cees van Delft koesterde al heel lang een droom. Hij wilde graag een bigband oprichten. Zijn vervroegde pensionering liet deze droom in vervulling gaan voor Cees en Marjan. “Beide zijn we grote fans van deze muziek uit de gouden tijd van de swing”, vertelt Cees.

Lange geschiedenis

Cees en Marjan speelden hun hele leven in bands; Cees met de saxofoon en de klarinet en Marjan met de saxofoon en de dwarsfluit. Ze leerden elkaar dertig jaar geleden kennen bij de Koninklijke Politiekapel Haaglanden. “Marjan ging op haar zesde jaar al naar de muziekschool. Zij is ook goed in het bewerken van muziek voor verschillende instrumenten”, vult Cees aan terwijl de bandleden in de pauze van de repetitie genieten van het slagroomgebak. Voor de nieuwe bigband nodigde Cees muzikanten uit, die ze kenden van de vele optredens. 

Nog een echt Westend-drumstel van 20 jaar oud

“Die kwamen bij ons thuis bij elkaar”, zegt Marjan. “Dat klikte zo goed, dat iedereen meedeed en we op 10 januari 2023 onze eerste repetitie hadden. En, het is net één grote familie zo met elkaar. Het is een echt dagorkest. De leden, veelal gepensioneerden, oefenen en treden overdag op. De oudste trompettist is 84 en de drummer 87.” De drummer heeft nog een echt Westend-drumstel van 20 jaar oud. Westend is een Haags fabrikant. Het tweemansbedrijf zat op het Westeinde, naast het ziekenhuis.

Stervoorde

Een bigband van 20 leden, met een zanger (Adriana van der Valk) en een dirigente (Marjan van Delft); waar laat je die repteren? Cees: “Via VBS-bestuurslid Joop de Ruiter kwamen we bij wijkcentrum Stervoorde. Ineke van Vliet heeft ons opgenomen in de werkgroep Muziek van de Vereniging Buurtraad Steenvoorde. Zonder Ineke hadden we het nooit zolang kunnen volhouden.”

Repertoire

Het repertoire van ‘The Swinging Oldtimers bestaat uit muziek uit Duke Ellington, Count Basie en Glenn Miller. Ook songs van recenter datum zoals van Herb Alpert, Norah Jones en Caro Emerald passeren de revue. In de beginjaren waren er veel optredens in de Haagse Jazzclub en in Hotel Atlantic. De plaatsen waar jazz wordt gespeeld zijn nu dunner gespreid. “De laatste jaren spelen we erg veel in verzorgingshuizen in de regio. Dat is heel leuk, want voor de meeste bewoners brengt onze muziek goede herinneringen uit het verleden terug.”

Plezier

“We doen deze bewoners zoveel plezier met onze muziek. Die hebben dan een heel gezellige middag.” Fonds 1818 stimuleert deze initiatieven van koren en orkesten. The Swinging Oldtimers speelt voornamelijk overdag, maar schuwt ook de avond niet. Ook voor bedrijfsjubilea, openingen of recepties zijn ze aan het juist adres als ze een evenement een vleugje Cotton Club of Savoy willen geven. In april willen de leden van de Bigband een speciaal optreden organiseren ter gelegenheid van het jubileum.