Caroline van der Plas, Marc Weterings en Nieske Dijkshoorn (BBB-lijsttrekker in Waterschap Delfland).
Caroline van der Plas, Marc Weterings en Nieske Dijkshoorn (BBB-lijsttrekker in Waterschap Delfland). (Foto: RH)

Marc Weterings kandidaat voor waterschapsverkiezingen

Politiek

In Nijkerk is zaterdag 14 januari bekend gemaakt dat het Rijswijkse raadslid Marc Weterings (RB) bij de komende waterschapverkiezingen op 15 maart kandidaat staat voor het algemeen bestuur van het waterschap Delfland.

Hij staat als derde op de lijst van de BBB, de Boeren, Burger Beweging. In 2019 verscheen deze partij in de Tweede Kamer met Caroline van der Plas. Tot het waterschap Delfland behoren behalve Rijswijk ook Den Haag, Delft, het Westland, Midden Delfland, Vlaardingen en Maassluis en Hoek van Holland.

Natte voeten

“Het Hoogheemraadschap van Delfland werd in 1289 gesticht. Met 1,2 miljoen inwoners en 35.000 bedrijven wordt ons gebied intensief gebruikt. Het waterschap zorgt dat jij en je kinderen hier veilig kunnen wonen en werken, zonder natte voeten te krijgen. Dat vinden we heel vanzelfsprekend, maar kijk wat er vorig jaar Valkenburg gebeurde met de overstromingen, dan zie je de kracht van water. Als het lang regent hoor je ook hier in de stad vaak mensen klagen over water in de kruipruimte”, vertelt Marc tijdens de bijeenkomst van de BBB in Nijkerk.


Marc Weterings aan het woord tijdens de BBB-bijeenkomst op 14 januari in Nijkerk. - RH

Sproeiverbod

“Afgelopen zomer was er sprake van een sproeiverbod omdat er door de warmte te weinig water beschikbaar was. Vervelend voor de tuinbezitters. In plaats van water snel afvoeren naar zee, wordt nu gesproken over de aanleg van grote waterbassins. En burgers wordt gevraagd in een ton water op te vangen om planten water te geven.” Naast beschermen tegen water en de beschikbaarheid van voldoende water is de derde kerntaak van de waterschappen het zuiveren van vuil water. “Water dat uit onze toiletten komt, het rioolwater. Dat kan niet zomaar in de rivier worden geloosd, maar moet eerst worden gezuiverd.”


Marc Weterings in het publiek. - RH

€ 217 tot € 529 heffing

In Nederland zijn er nu 21 waterschappen. Zij houden zich bezig met water. Dat er genoeg schoon water is en dat we worden beschermd tegen teveel water. Elk jaar betalen huurders per persoon € 217 en met meer personen € 404. En met een eigen huis loopt dat op tot € 529 per gezin.

Betaalbaar

Bij de waterschappen gaat veel geld rond. Bedrijven, maar ook burgers betalen elk jaar een behoorlijke bijdrage. Marc: “Lang was onvoldoende bekend wat er met dit geld gebeurde. Met de BBB willen dat de nadruk ligt op de drie kerntaken. Bij geld en tijdverslindende projecten en rapporten moet het waterschap zich afvragen of dat een bijdrage levert aan de kerntaken. De drie kerntaken, die zijn belangrijk, er moet niet teveel bijkomen. Het moet wel betaalbaar blijven voor de burgers.”