Mevrouw Ramlal in haar tuin met de vrijwilligers Angela, Anneke, Ömer en Maartje.
Mevrouw Ramlal in haar tuin met de vrijwilligers Angela, Anneke, Ömer en Maartje. (Foto: Robert Heijdemann)

Groene Vingers zoeken extra handjes om mensen te helpen als mevrouw Ramlal

Cultuur

Al 24 jaar woont mevrouw Ramlal in Steenvoorde in haar appartement met een voortuintje. In de zomer haar trots met veel bloeiende planten. Door operaties kan ze zelf niet veel meer doen. De ‘Groene Vingers’ helpen haar nu in het voor- en najaar. “Ik moest huilen toen ze de eerste keer kwamen. Zo lief”, vertelt ze.

Door Robert Heijdemann

“We zijn onderdeel van ‘Voor mekaar’. Dat zijn Welzijn Rijswijk-vrijwilligers die mensen met klusjes helpen. Wij zijn de tuinclub. Een jaar of tien begonnen we en nu rukken zo’n 100 keer per jaar uit”, vertelt coördinator Theo Bril.

Niet eenzaam

Mevrouw Ramlal heeft 7 kinderen en 19 kleinkinderen. “Ik hou erg veel van mijn kleinkinderen. Jammer genoeg wonen ze niet in de buurt. In de tuin staan veel winterharde planten, zoals hortensia’s en stokrozen. Al jaren neem ik, als ik bij de Plus ben geweest, zomerbloeiers mee zoals geraniums, petunia’s en salvia’s. Ik kreeg ook wel plantjes van de buren.” Met mooi weer zit ze graag in de tuin en maakt een praatje met de buren. “Ik heb een rollator en ga elke dag naar buiten. Boodschappen doen en rondjes in de wijk. Dan word je ook niet eenzaam.”

Verwaarlozen

Door een operatie aan haar rug is ze erg beperkt. “Ik kan ook niet bukken en heb geen kracht in mijn armen.” Langzaam maar zeker zag ze haar tuin verwaarlozen. De woningcorporatie verwees haar naar Welzijn Rijswijk. “Die kwamen en maakten de tuin helemaal schoon en deden ook snoeiwerk. Alles zag er direct weer beter uit. Als het voorjaar komt, lopen de planten weer uit.” Ze laat een foto zien van haar tuin een paar jaar geleden. Prachtig onderhouden en vol in de kleur.

Extra handjes

De tuingroep Groene Vingers bestaat nu uit 7/8 leden. “Nu bewoners langer thuis blijven wonen, krijgen we veel verzoeken. We zouden best wat hulp kunnen gebruiken. Je hoeft er zeker geen tuinier voor te zijn. Als je houd van groen ben je werken. Je gaat ook altijd samen met een ervaren vrijwilligers. We hebben een app, zodat je kan aangeven of je tijd hebt.” De Groene Vingers zijn geen hoveniers. Ze zagen geen bomen om en voeren ook het snoeisel niet af. Het is vooral voor de mensen een kleine beurs. Meestal zijn ze anderhalf tot twee uur aan het werk.

Aanmelden

De aanvragen voor tuinhulp nemen toe, dus Voor Mekaar kan nog een nieuwe coördinator en vrijwilligers gebruiken. Meer weten over vrijwilliger zijn bij Voor Mekaar? Bel met of mail naar Welzijn Rijswijk 070 7579200, e-mailadres: sociaalwerk@welzijn-rijswijk.nl.