Ina Boer tijdens het signeren van haar boeken.
Ina Boer tijdens het signeren van haar boeken. (Foto: PR)

Succes op LinkedIn? Ina Boer uit Rijswijk schreef er een boek over

Werken

Uitgeefcoach Ina Boer uit Rijswijk heeft een boek geschreven: ‘Zo bedenk je de perfecte post op LinkedIn’. Daarin schrijft ze over de succesfactoren én de valkuilen op het zakelijke social media-platform LinkedInvoor zzp-ers en kleine ondernemers: “Gaat je bericht viral, dan staan de klanten zomaar bij je op de stoep.”

LinkedIn is in het afgelopen decennium uitgegroeid tot een volwaardig B2B-platform voor ondernemers, met meer dan 9 miljoen accounts. De meeste ondernemers tegenwoordig hebben wel zo’n account. Maar de ervaring leert dat lang niet iedereen alles eruit haalt wat erin zit.  Rijswijkse Uitgeefcoach en LinkedIn- en Marketingcoach Ina Boer: “Als ik ondernemers spreek over LinkedIn, zijn ze zich ervan bewust dat het een platform is waarop je kunt laten zien waarin jij de expert bent. Toch zijn er nog veel vragen, zoals: ‘Maar wat moet ik dan posten, en hoe vaak?’ En: ‘Als niemand het leest of reageert, heeft het dan wel zin om daar tijd in te steken?’”

Lange adem

Energie en tijd steken in LinkedIn loont zeker, heeft Boer gemerkt: “Gaat je bericht viral (dan wordt een bericht door heel veel gebruikers gedeeld, red.), dan staan de klanten zomaar bij je op de stoep.” Voordat je tot een viral post komt, moet je LinkedIn goed leren kennen, legt Boer uit: “Om succesvol te zijn, moet je weten hoe het algoritme werkt, hoe je volgers aan je bindt én de perfecte post schrijft die mensen interessant vinden. Verwacht niet dat nieuwe opdrachtgevers zich direct bij je melden omdat je een leuke inhoudelijke post hebt gemaakt. Vaak is het een kwestie van lange adem.”

Tips

Voor wie alvast aan de slag wil gaan, geeft de LinkedIn-expert - die zelf meer 1000 volgers heeft - enkele do’s en don’ts weg: “Een van de succesfactoren is de persoonlijke insteek. Als ondernemer mag je je steeds meer van jezelf laten zien. Sterker nog, het is tegenwoordig een must om de mens achter je bedrijf of je merk te laten zien.” Daar zit een kanttekening aan vast: “Maar stap niet in de valkuil om té persoonlijke zaken te delen of je mening te ventileren over (gevoelige) onderwerpen die niets met je business te maken hebben. Hou altijd een zakelijk haakje.”

Inspirerende voorbeelden

In haar boek geeft Ina Boer heel veel tips en ideeën en talrijke aansprekende voorbeelden van verschillende succesvolle LinkedIn-gebruikers. Zowel ondernemers als mensen in niet-commerciële beroepen, zoals straatarts Michelle van Tongerloo en binnenvaartvlogger Liana Engibarjan. Of je nu een product of dienst onder de aandacht wilt brengen, of een maatschappelijke boodschap uit wilt dragen: op LinkedIn kun je een groot bereik realiseren.

Van post tot boek

Speciaal voor de lezers van Groot Rijswijk deelt Ina een succesverhaal uit haar boek: ”Psychologisch storyteller Danny Mullenders plaatst dagelijks een verhaal op LinkedIn, waarin je als lezer mee mag kijken over de schouder van de psycholoog en coach. Hij sprak met honderden coachees (personen die zich laten coachen, red.) en stelde aan hen de vraag: ‘Waar loop jij tegenaan in je werk?’ Deze gesprekken werden een bron van bijzondere verhalen en inzichten, die worden verslonden door zijn volgers. De beste verhalen zijn gebundeld in het boek ‘Laat je niet kiezen’, dat een nummer 1 bestseller werd.” Een mooi voorbeeld van hoe posts op LinkedIn kunnen uitgroeien tot een crossmediaal succes.

Positieve reacties

Op internet worden al diverse positieve reacties op het boek van Ina Boer gegeven. Zo zou het volgens een LinkedIn-gebruiker praktisch zijn, makkelijk leesbaar en heel veel tips bevatten. Op Managementboek.nl wordt de meerwaarde van het boek als volgt aangegeven: “Met het lukraak posten van berichten en reacties kom je er niet meer. Wil je serieus aan de slag met LinkedIn voor personal branding, het uitbouwen van je netwerk of het werven van nieuwe opdrachten, dan is dit boek een aanrader.”

Om zzp-ers en kleine ondernemers - zoals zijzelf - de weg te helpen vinden op LinkedIn, heeft Ina Boer plannen om workshops en cursussen te organiseren in de nabije toekomst. Ook voor ondernemers in Rijswijk.