Onno en Remco Schilperoort maken een doorstart met hun zaken in Rijswijk.
Onno en Remco Schilperoort maken een doorstart met hun zaken in Rijswijk. (Foto: Frans Limbertie)

Remco en Onno Schilperoort kijken na doorstart weer hoopvol naar de toekomst

Na een donkere decembermaand waarin het faillissement van hun bedrijf werd uitgeroepen, is er gelukkig nu weer goed nieuws voor Remco en Onno Schilperoort. De vestigingen van Lenta en Schilperoort in Den Haag, Voorburg en Delft verdwijnen weliswaar definitief, maar de twee doe-het-zelfzaken in Rijswijk maken een doorstart. Een dubbel gevoel, erkennen de twee broers. Toch realiseren beiden zich terdege dat dit de enige optie is. “De winkels zijn ‘ons levenswerk’. Zonder dit kunnen we gewoon niet. Vijftig jaar kun je niet zomaar weggooien.”

Door Frans Limbertie

Nee, het was verre van een gezellige kerst voor de twee broers. “Spreek maar gerust van een horrorkerst. Zoiets hoop je van je levensdagen nooit meer mee te maken”, geven ze aan. “Soms hadden we het gevoel in een slechte film te zijn beland.” Onno en Remco Schilperoort ontvangen ons boven in het kantoor van de winkel in de Bogaard aan de Prins Johan Friso Promenade. “We hebben hier een mooie ruimte,” vertelt Onno, ondertussen roerend in zijn beker koffie, “maar het is nog steeds een beetje wennen op deze locatie. Op de vorige plek aan de Steenvoordelaan zaten we natuurlijk echt goed in het zicht. Maar langzaam beginnen de mensen ons toch weer een beetje te vinden.” Broer Remco zit in de Herenstraat met de zaak. “Fijn om daar de zaak te hebben. Er komen veel vaste klanten.”

Schilperoort IJzerwaren is een begrip in Rijswijk. Het nieuws van het faillissement kwam vorige maand daarom ook bij veel Rijswijkers hard binnen. Bedroefd, maar tegelijkertijd ook opgelucht maken beiden broers nu dus een doorstart en gaan ze verder onder de namen ‘Onno Schilperoort IJzerwaren en Gereedschappen’ (in de Bogaard) en ‘Remco Schilperoort IJzerwaren en Gereedschappen’ (in Oud-Rijswijk). Niet alleen voor hen was het een emotionele tijd, ook de vaste klanten leefden mee. “Dat heeft ons gesterkt in deze hele periode. We hebben veel steunbetuigingen ontvangen, echt fantastisch.” De derde broer, Ivo, gaat wél wat anders doen. Wat dat is weten Remco en Onno nog niet. “Hij is creatief genoeg om een nieuwe uitdaging te vinden. Daar maken we ons geen zorgen over.”

Andere tijden

Vader Ad Schilperoort begon in 1973 met de zaak. Twee jaar geleden is hij overleden. “Ik ben blij dat hij dit niet meer mee hoeft te maken”, zegt Remco met een snik in zijn stem. In 2001 namen ze met z’n drieën de zaak over van hun vader. Onno: “Op het maximale hoogtepunt hadden we twaalf winkels en werden dit er na verloop van tijd uiteindelijk zeven, verspreid over de regio. In het begin ging het heel voortvarend. We konden het goed aan en alles liep op rolletjes.” In de afgelopen jaren moesten de broers toch vanwege economische gronden een aantal winkels sluiten. “Die inkrimping was noodzakelijk. Er is toch steeds meer concurrentie die je het hoofd moet bieden. Het zijn andere tijden dan vroeger.”

Lees verder op pagina 3


Historisch Koetshuis blijft behouden en wordt gerestaureerd

Het historisch Koetshuis in RijswijkBuiten blijft behouden. Het is maandag officieel overgenomen door Stadsherstel Den Haag en wordt door hen gerestaureerd.

De gemeente Rijswijk kocht het Koetshuis in 2018 aan, om het historische pand te behouden en te herstellen. Daarvoor was een partij nodig die iets met dit stukje Rijswijkse cultureel erfgoed wilde doen. Dat werd Stadsherstel Den Haag, een instantie die ruime ervaring heeft in restauratie en herbestemming van cultureel erfgoed. Maar was herstel van het Koetshuis wel haalbaar? Dat werd vanaf maart 2022 onderzocht en blijkt zo te zijn. Stadsherstel heeft het voormalige Koetshuis aan de Sionsweg 42-44 daarom overgenomen van de gemeente Rijswijk. De komende tijd gaat Stadsherstel verder onderzoeken hoe het Koetshuis wordt gerestaureerd. De bedoeling is dat het gebouw een maatschappelijke bestemming krijgt, bijvoorbeeld als ontmoetingsplaats. Omwonenden mogen hierover meedenken.

Het Koetshuis is tussen 1655 en 1657 gebouwd in Buitenplaats Sion. Rond 1800 werd het omgebouwd naar twee woonhuizen. Bij de restauratie moeten zowel de oorspronkelijke functie als de historische buitenplaats zichtbaar worden.

Wethouder van de Laar (RijswijkBuiten) vindt het "prachtig dat een ervaren partij als Stadsherstel zich over dit pand wil ontfermen." Rechts: directeur Lilian Kusters van Stadsherstel.